Švajcarska pod napadom zbog Zelenskg; Rusi: Mi smo

Izvor: B92, 18.Jan.2024, 09:57

Švajcarska pod napadom zbog Zelenskg; Rusi: Mi smo

Švajcarska je u sredu saopštila da je sajber napad, za koji je odgovornost preuzela proruska grupa, privremeno omeo pristup brojnim vladinim veb stranicama.

Napad se desio nakon posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Davosu.

Švajcarska vlada je saopštila da je hakerska grupa "NoName" povezana sa Rusijom preuzela odgovornost za napad, navodeći kao razlog za napad prisustvo ukrajinskog predsednika Zelenskog na godišnjem sastanku ekonomskog foruma u luksuznom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << švajcarskom skijalištu Davosu.

U saopštenju, vladin Nacionalni centar za sajber bezbednost (NCSC) je naglasio da je "sajber napad blagovremeno otkriven" i da su stručnjaci "preduzeli neophodne mere da vrate pristup veb lokacijama što je brže moguće".

"Očekivao se napad ove vrste i preduzete su odgovarajuće mere bezbednosti," navodi se.

Takozvano distribuirano uskraćivanje usluge (DDoS), koje veb-sajtove ili mrežne resurse čini nedostupnim preplavljujući ih zlonamernim saobraćajem, privremeno je onemogućilo pristup sajtovima vladinim ministarstvima i saveznim kancelarijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.