Četvrtak, 18.01.2024.

08:51

Švajcarska pod napadom zbog Zelenskog; Rusi: Mi smo

Švajcarska je u sredu saopštila da je sajber napad, za koji je odgovornost preuzela proruska grupa, privremeno omeo pristup brojnim vladinim veb stranicama.

Izvor: AFP/M.S.

Švajcarska pod napadom zbog Zelenskog; Rusi: Mi smo
Foto: Sergey Nivens / Shutterstock.com

Napad se desio nakon posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Davosu.

Švajcarska vlada je saopštila da je hakerska grupa "NoName" povezana sa Rusijom preuzela odgovornost za napad, navodeći kao razlog za napad prisustvo ukrajinskog predsednika Zelenskog na godišnjem sastanku ekonomskog foruma u luksuznom švajcarskom skijalištu Davosu.

U saopštenju, vladin Nacionalni centar za sajber bezbednost (NCSC) je naglasio da je "sajber napad blagovremeno otkriven" i da su stručnjaci "preduzeli neophodne mere da vrate pristup veb lokacijama što je brže moguće".

"Očekivao se napad ove vrste i preduzete su odgovarajuće mere bezbednosti," navodi se.

Takozvano distribuirano uskraćivanje usluge (DDoS), koje veb-sajtove ili mrežne resurse čini nedostupnim preplavljujući ih zlonamernim saobraćajem, privremeno je onemogućilo pristup sajtovima vladinim ministarstvima i saveznim kancelarijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: