Švajcarci ograničavaju bonuse direktorima

Izvor: RTS, 03.Mar.2013, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarci ograničavaju bonuse direktorima

Prvi rezultati referenduma pokazuju da je više od 60 odsto Švajcaraca glasalo za ograničavanje visokih nadoknada menadžerima velikih kompanija. Vlada se plaši da će zbog uvođenja ove odluke neke velike firme odlučiti da premeste svoja sedišta u inostranstvo.

Više od 60 odsto Švajcaraca podržalo je na referendumu ograničavanje visokih nadoknada menadžerima kompanija kotiranih na berzi i davanje takozvanih "zlatnih padobrana" odlazećim direktorima, pokazali su prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rezultati.

Prema prvim nezvaničnim rezultatima u kantonu Ženeva 67,7 odsto birača podržalo je inicijativu. Prema projekciji za finansijsku prestonicu Švajcarske Cirih, za tu meru, nazvanu Minderova inicijativa po senatoru Tomasu Minderu, do kraja glasanja izjasniće se 71 odsto glasačkog tela.

U Ženevi je glasanje završeno u podne, a u Cirihu će glasačka mesta biti otvorena nešto duže.

"Narod je odlučio da pošalje jak signal upravama firmi, švajcarskoj vladi i parlamentu", rekao je Minder za švajcarsku televiziju RTS, dodajući da nije iznenađen dosadašnjim rezultatima.

Veliki broj Švajcaraca, koji se više puta godišnje pozivaju da se izjašnjavaju na referendumima o raznim pitanjima, već su glasali pismeno dve do tri nedelje pre izbornog dana.

Tekst o kome se glasa predviđa da se stave ograničenja tako da firme kotirane na berzi više ne mogu da daju preterane nadoknade svojim višim kadrovima.

Predviđa se ograničavanje mandata članova upravnog odbora na godinu dana, i zabrana nekih isplata, kao što su nadoknade za odlazak, popularno nazvane "zlatni padobrani".

Takođe plate članova upravnog odbora i rukovodstva treba obavezno da odobri skupština akcionara. Za kršenje propisa predviđena je kazna zatvora od tri godine, plus novčana kazna koja može da ide do šest godišnjih plata, navodi se u tekstu koji je dat na glasanje.

Švajcarci nezadovoljni bonusima direktora

Agencija AFP podseća da je Švajcarska izbegla ekonomsku krizu koja je pogodila Evropsku uniju, ali da je i u njoj javnost nezadovoljna visokim platama i bonusima za vodeće biznismene.

Među njima je i Danijel Vasela, bivši direktor farmaceutskog giganta "Novartisa", koji je u 2011. godini primio 15 miliona švajcarskih franaka (16 miliona evra).

Dodatno ulje na vatru dolio je plan da mu se dodeli 72 miliona švajcaraca kao otpremnina i taj iznos je bio predviđen da mu se isplati u šest godina.

Vasela je bio na čelu firme od 1996. godine do prošlog februara. Iako se odustalo od takve isplate, on je ostao negativan primer za one koji su vodili kampanju za raspisivanje referenduma. Dogovor s njim je nedavno procureo u javnost.

Na udaru pobornika referenduma našli su se i čelnici još nekih kompanija. Tako, za šefa farmaceutske kompanije "Roš Severin Švan" planirano 12,5 miliona švajcaraca, za direktora giganta "Nestlea" Paula Bulka 11,2 miliona i za lidera proizvodjača čokolade "Lind" Ernsta Tanera 10 miliona.

Švajcarska vlada i gornji dom parlamenta bili su protiv održavanja referenduma, upozoravajući da bi neke velike kompanije mogle da odluče da svoje sedište presele u neku drugu zemlju.

Minder je odbacio taj argument, rekavši da očekuje da će njegova inicijativa postati "najbolji izvozni proizvod" Švajcarske.

"Ovo je velika prednost za investitore", rekao je on i naveo da će umesto odlazaka kompanija iz zemlje, takav zakon podstaći kompanije da dođu u Švajcarsku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.