Izvor: B92, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suva Reka: Svedočio policijac

Beograd -- Suđenje za ratni zločin u Suvoj Reci nastavljeno svedočenjem bivšeg zamenika komandira policije u Suvoj Reci.

Dragan Borisavljević je, svedočeći pred Većem Okružnog suda u Beogradu za ratne zločine naveo da je 23. marta 1999. prebačen u Prizren, gde je bio angažovan u posebnoj jedinici policije, ali da ne zna za veću zajedničku akciju tih jedinica i vojske u rejonu Prizrena i Suve Reke.

Svedok je rekao da je prvooptuženog Radoslava Mitrovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tadašnjeg komandanta Niškog odreda, kog optužnica tereti da je naredio ubistvo 48 albanskih civila na Reštanskom putu 26. marta 1999, video nekoliko puta u Suvoj Reci, ali pre bombardovanja.

Borisavljević je posvedočio i da je jedinica kojom je komandovao Mitrović bila napadnuta na Reštanskom putu i da je tom prilikom više policajaca povređeno.

Za stradanje porodice Beriša u Suvoj Reci, rekao je da je čuo po dolasku u Beograd.

Za zločin u Suvoj Reci, pored Mitrovića, optuženi su komandir policije u Suvoj Reci Radojko Repanović, njegov pomoćnik Nenad Jovanović, policajci iz Suve Reke Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Zoran Petković, Ramiz Papić i pripadnik Državne bezbednosti Milorad Nišavić.

Po optužnici, policajci iz Suve Reke su sa više saboraca streljali nekoliko starijih članova porodice Beriša, a ostale su smestili u obližnju piceriju, u koju su ubačene dve ručne bombe.

Potom je pucano u žrtve starosti od jedne do 100 godina, a pri iznošenju leševa iz picerije optuženi su ubijali svakog ko je davao znake života. Ubili su i naknadno dovedenog Jašara Berišu, dok je Abdulah Eljšani vezan izveden iz pritvora u Suvoj Reci i ustreljen.

Na početku suđenja, 2. oktobra prošle godine, svi optuženi odbacili su navode optužnice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.