Sutra počinje istraživanje o zdravlju stanovništva Srbije

Izvor: Blic, 03.Okt.2013, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra počinje istraživanje o zdravlju stanovništva Srbije

Ministarstvo zdravlja u saradnji s Institutom "Dr. Milan Jovanović Batut" sprovešće od 4. oktobra do 30. novembra istraživanje o zdravlju stanovništva Srbije koje treba da pomogne u planiranju daljih aktivnosti i definisanju zdravstvenog sistema.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović rekla je da su takva istraživanja sprovedena i 2000. i 2006. godine, kako bi se sagledale zdravstvene potrebe stanovništva, stanje zdravstvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sistema, kao i ponašanje i navike stanovništva koje su povezane sa zdravljem.

Prema njenim rečima, u istraživanju će učestvovati 6.500 porodica, odnosno nešto više od 19.000 ljudi, u Beogradu, Vojvodini, Šumadiji, istočnoj, zapadnoj i južnoj Srbiji. Metodologija istraživanja je usklađena sa zemljama Evropske unije, pa postoji mogućnost za upoređivanje parametara, a prvi rezultati očekuju se početkom sledeće godine.

Ministarka je posedno istakla značaj medija, koji stanovništvu treba da objasne zbog čega je bitno da se obavi jedno takvo istraživanje i zahvalila Radio-televiziji Srbije, B92, Pink televiziji i Studiju B koji su prihvatili da promotivne spotove emituju besplatno na svojim kanalima.

Direktor Instituta za javno zdravlje "Dr. Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić rekao je da je istraživanje veoma važno jer kroz rutinsku statistiku nije moguće pratiti sve faktore rizika, pa je bitno da sami građani kažu šta oni prepoznaju kao najveće probleme u svom zdravlju i zdravstvenom sistemu. To će, prema njegovim rečima, omogućiti da se napravi okvir za definisanje buduće strategije zdravstvene politike od 2015. do 2020. godine, za šta je veoma važno da se u istraživanju dobije kvalitetan uzorak i analiza.

Glavni istraživač Nacionalnog istraživačkog tima Jasmina Grozdanov apelovala je na građane da prihvate anketare kako bi zdravstveni sistem dobio validne podatke, iako je učešće dobrovoljno i anonimno. Ona je rekla da će anketari, u čijim će timovima biti i lekara, imati legitimacije i potrebne obrasce, a da će, osim ankete, obavljati merenja pritiska, visine, težine i obima struka.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija: Sutra počinje istraživanje o zdravlju ljudi

Izvor: B92, 03.Okt.2013

Ministarstvo zdravlja u saradnji s Institutom "Dr. Milan Jovanović Batut" sprovešće od 4. oktobra do 30. novembra istraživanje o zdravlju stanovništva Srbije koje treba da pomogne u planiranju daljih aktivnosti i definisanju zdravstvenog sistema...Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, ministarka...

Nastavak na B92...

Počinje istraživanje o zdravlju stanovništva Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2013, 03:08

Ministarstvo zdravlja u saradnji s Institutom "Dr. Milan Jovanović Batut" sprovešće od 4. oktobra do 30. novembra istraživanje o zdravlju stanovništva Srbije koje treba da pomogne u planiranju daljih aktivnosti i definisanju zdravstvenog sistema.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.