Istraživanje o zdravlju građana Srbije

Izvor: RTS, 03.Okt.2013, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje o zdravlju građana Srbije

Ministarstvo zdravlja u saradnji s Institutom "Dr. Milan Jovanović Batut" sprovešće od 4. oktobra do 30. novembra istraživanje o zdravlju stanovništva Srbije koje bi trebalo da pomogne u planiranju daljih aktivnosti i definisanju zdravstvenog sistema.

Istraživanje Ministarstva zdravlja i Institta „Dr. Milan Jovanović Batut" o zdravlju stanovništva Srbije biće sprovedeno od 4. oktobra do 30. novembra.

Rezultati istraživanja trebalo bi da pomognu u planiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << daljih aktivnosti i definisanju zdravstvenog sistema.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je da su takva istraživanja sprovedena i 2000. i 2006. godine, kako bi se sagledale zdravstvene potrebe stanovništva, stanje zdravstvenog sistema, kao i ponašanje i navike stanovništva koje su u vezi sa zdravljem.

Prema njenim rečima, u instraživanju će učestvovati 6.500 porodica, odnosno nešto više od 19.000 ljudi, u Beogradu, Vojvodini, Šumadiji, istočnoj, zapadnoj i južnoj Srbiji.

Metodologija istraživanja je usklađena sa zemljama Evropske unije, pa postoji mogućnost za upoređivanje parametara, a prvi rezultati očekuju se početkom sledeće godine.

Ministarka je posebno istakla značaj medija, koji stanovništvu treba da objasne zbog čega je bitno da se obavi jedno takvo istraživanje, i zahvalila RTS-u, B92, "Pink" televiziji i "Studiju B" koju su prihvatili da promotivne spotove emituju besplatno na svojim kanalima.

Direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić rekao je da je istraživanje veoma važno jer kroz rutinsku statistiku nije moguće pratiti sve faktore rizika, pa je bitno da sami građani kažu šta oni prepoznaju kao najveće probleme u svom zdravlju i zdravstvenom sistemu.

To će, prema njegovim rečima, omogućiti da se napravi okvir za definisanje buduće strategije zdravstvene politike od 2015. do 2020. godine, za šta je veoma važno da se u istraživanju dobije kvalitetan uzorak i analiza.

Glavni istraživač Nacionalnog istraživačkog tima Jasmina Grozdanov apelovala je na građane da prihvate anketare kako bi zdravstveni sistem dobio validne podatke, iako je učešće dobrovoljno i anonimno.

Rekla je da će anketari, u čijim će timovima biti i lekara, imati legitimacije i potrebne obrasce, a da će, osim ankete, obavljati merenja pritiska, visine, težine i obima struka.

Predlog direktora "Narodnog fronta" po zakonu 

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila da je sugerisala koga treba izabrati za vršioca dužnosti direktora Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" u Beogradu jer je to bila njena zakonska obaveza i negirala da u toj stvari ima bilo kakav lični interes.

Slavica Đukić Dejanović je rekla da je prethodnom direktoru mandat prestao 10. septembra, a da je Upravni odbor "Narodnog fronta" imao obavezu da do 30. septembra odluči ko će da ga zameni.

Budući da se to nije dogodilo, ministarka je odlučila da predloži izbor v.d. direktora, jer to nalaže zakon, dok Upravni odbor ne dostavi ime osobe koja će biti adekvatna za tu funkciju.

"Prosto, nije bilo moguće dozvoliti dalje da zvanično nemamo direktora. Nikakvo personalno interesovanje nisam imala. Smatram da je dosadašnji direktor jako dobar stručnjak, ali je situacija u 'Narodnom frontu' takva da se prosto mora staviti tačka na određene neadekvatnosti koje, ipak, i vi i mi pratimo u poslednje vreme", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, predlog o vršiocu dužnosti upućen je Vladi Srbije i postoji mogućnost da, ako Upravni odbor "Narodnog fronta" valjano i brzo obavi svoj posao, ta ustanova uskoro dobije i direktora.

"V.D. stanja nisu dobra ali zakon nas obavezuje na određeno ponašanje", rekla je ministarka.

Mediji su ranije javili da je kolektiv GAK "Narodni front" izrazio nezadovoljstvo zbog izbora novog v.d. direktora i da je na sastanku Upravnog odbora navedeno da su ministarka i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić naložili da se na to mesto postavi profesorka Snežana Rakić.

Zaprašivanje komaraca protiv virusa Zapanog Nila 

Govoreći o virusu Zapadnog Nila, od kojeg su u Srbiji umrle 32 osobe, a obolelo 238 ljudi, Slavica Đukić Dejanović je rekla da je jedini način da se sledeće godine taj broj smanji da se obavi kvalitetnije i obuhvatnije zaprašivanje komaraca.

Navela da je Ministarstvo zdravlja poslalo dopis lokalnim samoupravama na tu temu, jer je tesna saradnja s lokalnim vlastima od izuzetnog značaja u toj borbi.

Direktor Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić rekao je da je ta infekcija prisutna i da se može očekivati pojava tog virusa i naredne godine, zbog čega će pismo lokalnim samoupravama biti ponovljeno.

Istakao je da je potrebno raditi na suzbijanju komaraca na vreme, a ne kada sezona već počne, ali je naveo da mnoge lokalne samouprave u svojim budžetima nemaju ni dinar predviđen za te potrebe.

Komentarišući odluku direktora Kliničkog centra Miljka Ristića da se operiše u inostranstvu, ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović je rekla da ne zna detalje, niti da li je to bila sugestija lekara ili samog Ristića, ali je rekla da se ona i sve njoj bliske osobe leče isključivo u zdravstvenim institucijama Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.