Sutra ću rascopati Vučiću glavu

Izvor: Vesti-online.com, 19.Apr.2016, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sutra ću rascopati Vučiću glavu"

Kontroverzni vajar Živko Grozdanić Gere sutra će u Novom Sadu izvesti performans pod nazivom "Alegorija o Premijeru", u kojem planira da postavi 10 skulptura premijera Aleksandra Vučića i brutalno mu rascopa glavu, verovali ili ne, maljem.

Grozdanić za list "Alo!" ističe da se ideja performansa zasniva na alegorijskoj igri koja podrazumeva i eventualno učešće publike u uništavanju skulpture, kao i da će razlupati glavu premijeru jer se "bavi sivim zonama srpskog društva", >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << te da zato nikoga to ne treba da iznenađuje.

Na pitanje zašto se odlučio na ovaj skandalozni akt, te da li njegov "performans" ima veze sa predizbornom kampanjom, kao i da li je član neke političke stranke on odgovara:

- Godinama sam bio član Demokratske stranke, ali me je Tadić izbacio. Mada, možda sam ja još u Demokratskoj stranci i šta sa tim? Glasaću za Demokratsku stranku, kao što će neko za SNS, ja sam političko biće, ali ovaj performans nema veze sa političkom kampanjom - ističe ovaj kontroverzni umetnik, koji je nekada bio i direktor Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu.

On dodaje da je tražio podršku brojnih institucija da u nekoj galeriji izvede svoj petnaestominutni performans, ali da je nije dobio.

- Performans sa nazivom "Alegorija o Premijeru" i uvlačenje publike u događaj nije cilj sam po sebi, već je postavljanje pitanja i traženje odgovora, kako nam se dogodio premijer? Šta se to zapravo desilo u korpusu istorijskih događaja da nam se jedan običan činovnik u državnoj hijerarhiji nametne kao svetovno biće, neka vrsta konstruisanog božanstva, misionara, pesnika i antičkog heroja - priča Grozdanić šta ga je navelo da dođe na jednu takvu skandaloznu ideju.

Inače, ovo nije njegov jedini sporan "performans". Tako je svojevremeno kamenovao i patrijarha Pavla, sručivši na njega "kišu meteora".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.