Sutra centralna proslava Oluje u Kninu

Izvor: B92, 04.Avg.2016, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra centralna proslava Oluje u Kninu

Zagreb -- Centralna svečanost povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 21. godišnjice akcije "Oluja" biće održana sutra u Kninu.

Na proslavi se očekuje oko 100.000 posetilaca, javlja agencija Hina.

Proslava počinje sutra ujutro defileom orkestra Oružanih snaga Hrvatske ulcama Knina, potom će na Kninskoj tvrdjavi biti podignuta državna zastava uz preletanje vojnih aviona, ispaljivanje počasnih plotuna i nastup akrobatske letačke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grupe "Krila Oluje".

Potom sledi svečani mimohod pripadnika vojske, policije, državnih i vojnih zvanica, branitelja i gradjana od Kninske tvrdjave do Trga dr. Ante Starčevića i polaganje venaca i paljenje sveća kod Spomenika hrvatske pobede "Oluja 95". Proslava se nastavlja vojno akrobatskim programom i misom ;a tačno u podne gradjani i posetioci Knina dobiće vojnički pasulj.

Popodne se održava turnir u malom fudbalu dece hrvatskih branitelja i smotra folklora a proslava se završava koncertom "Pobeda za heroje" na kome će uz orkestar Hrvatske ratne mornarice i tamburaše HRT-a nastupiti i pevač Marko Perković Tompson.

U Hrvatskoj je 5. avgust državni praznik koji se slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti za akciju "Oluja" kojom su pod hrvatsku upravu vraćeni poslednji delovi teritorije pod kontrolom pripadnika srpskih vojnih jedinica. Od 2000. taj dan se obeležava i kao Dan oružanih snaga Hrvatske.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća obrane (vojska bosanskih Hrvata) na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu. Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu.

U operaciji "Oluja" učestvovalo je 138.500 pripadnika hrvatske vojske, MUP-a i Hrvatskog vijeća obrane. Tim snagama su se, prema hrvatskim izvorima, suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika.

Područje zahvaćeno hrvatskom ofanzivom napustilo je gotovo celokupno srpsko stanovništvo. Kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima su preko područja pod kontrolom bosanskih Srba u zapadnoj i severnoj Bosni krenule ka Srbiji. ;Vlasti u Srbiji su izbegličke kolone upućivale u centre u unutrašnjosti zemlje, uključujući i Kosovo.

Vojna ;akcija ;"Oluja" ubraja se u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ. ;Nema preciznih podataka o žrtvama. Po nekim izvorima, u akciji hrvatske vojske "Oluja" nestalo je 1.805 osoba, a Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava tvrdi da je tokom te operacije poginulo ukupno 677 civila.

Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba od kojih 1.205 civila, medju njima 522 žene i 12 dece.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.