Suštinsko pitanje bezbednosti  pitanje velike Albanije

Izvor: B92, 05.Okt.2018, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Suštinsko pitanje bezbednosti " pitanje velike Albanije"

Beograd -- Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da je suštinsko pitanje naše bezbednosti i bezbednosti čitavog regiona pitanje velike Albanije.

"Velika Albanija je ta koja izaziva duboku nestabilnost, duboku zabrinutost i odsustvo reakcije međunarodne zajednice na njeno stvaranje je nešto što nas brine", rekao je Vulin na konferenciji "Ka bezbednijoj Srbiji", na panelu posvećenom regionalnoj bezbednosti.

"To je najozbiljna pretnja miru na Balkanu - stvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nove države, države koja da bi se formirala mora da obuhvati prostor današnje Albanije, delova Srbije, Crne Gore, Makedonije, čak jednog dela Grčke."

Vulin je podsetio na izjave Tačija i Edija Rame, kao i izjavu predsednika Albanije o granicama, koje samo svedoče o glavnom bezbednosnom problemu Balkana - stvaranju velike Albanije, dodajući i da se o ovome vrlo malo govori u EU i međunarodnim forumima.

"Ako se sukobi na Balkanu budu ponovo oživeli, oživeće zato ili ako neko pokuša da reši albansko nacionalno pitanje, a da zanemari sva ostala nacionalna pitanja", istakao je Vulin.

Prema jegovim rečima, legitimno pravo Srbije je da vodi računa o svojim sunarodnicima gde god da žive. Ne da se meša ni u čije odnose, menja granice, ali da brine o Srbima bez obzira gde god oni žive, naglasio je Vulin.

Govoreći o bezbednosnim izazovima, kao glavne ministar je izdvojio nelegalno proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova, islamski fanatizam, migrantske krizu, ali, kako je dodao, više od svega nepostojanje jasnih pravila i brutalno kršenje međunarodnog prava je najveći bezbednosni izazov na ovim prostorima i svakim drugim prostorima..

"Kada nema međunarodnog prava, a bombardovanjem SR Jugoslavije i priznavanjem secesije Kosova i Metohije međunarodno pravo je uništeno, nemate jasnih pravila na osnovu kojih zemlje i narodi postoje. Odsustvo međunarodnog prava je najopasnija stvar koja se desila na ovim prostorima, opasnija od ratova. Ratovi jednom prestanu, a ako nema pravila, ako živimo u svetu bez zakona, onda to nikada neće prestati", ocenio je ministar odbrane.

Naglasio je i da je odsustvo međunarodnog prava, brutalno silovanje međunarodnog prava, kao i brutalno poništavanje svih pravila - najveća pretnja na Balkanu.

Vulin je zaključio da nema mira i stabilnosti bez Srba na prostoru Balkana i to velike sile vrlo dobro znaju.

"Nekada im odgovara da se na Balkanu dešavaju ratovi i sukobi, nekada im to ne odgovara. Od nas zavisi u kojoj meri ćemo pokazati mudrost da vodimo računa isključivo o svojim interesima i samo o svojim intersima. U proteklih nekoliko godina, za vreme mandata predsednika Vučića, Srbija se izborila za pravo da odlučuje sama o sebi a ne da brine o interesima drugih, kao što je to kroz istoriju često činila", istakao je Vulin.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.