Vulin: Ponosni smo na hrabrost naših pilota

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Okt.2018, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Ponosni smo na hrabrost naših pilota

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović visoko su danas ocenili međunarodnu letno-taktičku vežbe "BARS 2018" (“Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije”), saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vežbu je organizovala Komanda Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije (RViPVO), a u njoj su učestovali vojni piloti iz obe države.

Rukovodilac vežbe komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << general Željko Bilić u prisustvu komandanta RV i PVO general-majora Duška Žarkovića izvestio je Vulina i Mojsilovića "da je vežba uspešno izvedena i da je ostvarila svoj cilj".

Vulin je izjavio da je ova vežba najviši oblik saradnje dva vazduhoplovstva i dodao da je predviđeno proširenje vežbe i da će ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu predložiti da se sledeće godine u vežbu uključe i helikopteri Mi-35.

"Ponosni smo na naše pilote i njihovu hrabrost koju su pokazali u najtežim trenucima kada su branili svoju zemlju. Ruski piloti su imali čast da lete sa srpskim pilotima koji su branili Srbiju 1999. godine i nadam se da su i oni imali šta da nauče od nas", rekao je Vulin.

Vulin: Suštinsko pitanje Srbije i bezbednosti regiona je pitanje velike Albanije

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je suštinsko pitanje sprske bezbednosti i bezbednosti čitavog regiona pitanje "velike Albanije".

Vulin je na panelu posvećenom regionalnoj bezbednosti u okviru konferencije "Ka bezbednijoj Srbiji" u Beogradu rekao da je "velika Albanija ta koja izaziva duboku nestabilnost i duboku zabrinutost" i naveo da je zabrinjavujaće odsustvo reakcije međunarodne zajednice, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

On je rekao da je najozbiljnija pretnja miru na Balkanu "stvaranje nove države", koja bi, ukoliko se formira, obuhvatala prostore današnje Albanije, delova Srbije, Crne Gore, Makedonije, i jednog dela Grčke, i dodao da o tome svedoče izjave predsednika Albanije Edija Rame o granicama.

"Ako sukobi na Balkanu budu ponovo oživeli, oživeće zato, ili ako neko pokuša da reši albansko nacionalno pitanje, a da zanemari sva ostala nacionalna pitanja", rekao je Vulin i dodao da je legitimno pravo Srbije da vodi računa o svojim sunarodnicima gde god da žive.

Govoreći o bezbednosnim izazovima, kao glavne je izdvojio "nelegalno proglašenje nezavisnosti Kosova", islamski fanatizam, migrantsku krizu, i dodao da nepostojanje jasnih pravila i "brutalno kršenje međunarodnog prava" predstavljaju najveći bezbednosni izazov na Balkanu.

"Kada nema međunarodnog prava, a bombardovanjem SR Jugoslavije i priznavanjem secesije Kosova i Metohije međunarodno pravo je uništeno, nemate jasnih pravila na osnovu kojih zemlje i narodi postoje", ocenio je ministar odbrane.

Vulin je odsustvo međunarodnog prava naveo kao najopasniju stvar koja se desila na Balkanu, i za koje kaže da je opasnije i od ratova.

Po njegovoj oceni u proteklih nekoliko godina, za vreme mandata predsednika Aleksandra Vučića, Srbija izborila za pravo da odlučuje sama o sebi, a ne da brine o interesima drugih, što je, kako je rekao, kroz istoriju često činila.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Vulin: Velika Albanija suštinsko pitanje bezbednosti regiona

Izvor: N1 televizija, 05.Okt.2018

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je suštinsko pitanje sprske bezbednosti i bezbednosti čitavog regiona pitanje "velike Albanije"...Vulin je na panelu posvećenom regionalnoj bezbednosti u okviru konferencije "Ka bezbednijoj Srbiji" u Beogradu rekao da je "velika Albanija ta koja...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.