Sunak uporedio islamističke i desničarske ekstremiste: Dve strane istog novičića

Izvor: B92, 02.Mar.2024, 00:57

Sunak uporedio islamističke i desničarske ekstremiste: Dve strane istog novičića

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da islamistički i krajnje desničarski ekstremisti namerno potkopavaju britansku multietničku demokratiju.

Britanski poslanici su ove nedelje dobili dodatna sredstva za svoju bezbednost nakon što su neki od njih dobili pretnje da podržavaju operaciju Izraela u Pojasu Gaze.

"Bojim se da se namerno podriva naše veliko dostignuće izgradnje najuspešnije multietničke i multikonfesionalne demokratije na svetu“, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Sunak u govoru ispred svoje kancelarije u Dauning stritu, dodajući da je došlo do "šokantnog povećanja ekstremistički poremećaji i kriminal“.

Sunak je rekao da ljudi imaju pravo da protestuju i zahtevaju zaštitu civila u Gazi, ali da to ne smeju da iskoriste da izraze podršku Hamasu. On je najavio da želi da policija ne samo da "upravlja ovim protestima” već i da ih nadgleda.

On je dodao da se "islamistički ekstremisti i ekstremna desnica hrane i podstiču jedni druge” i da su to dve strane "istog ekstremističkog novčića”.

On je upozorio one u zemlji koji imaju vize da bi mogli biti deportovani ako odluče da "šire mržnju". Sunak, koji podržava akcije Izraela u Pojasu Gaze, takođe je rekao da je izbor levičarskog veterana Džordža Galoveja u parlament "više nego alarmantan", optužujući ga da negira zločine 7. oktobra.

Galovej je odgovorio da je i on napadnut 2014. godine. Protiv sam ekstremizma i nasilja kao i svi, verovatno malo više zbog ličnog iskustva“, rekao je on.

Sunak je u svom govoru rekao da je vreme za jedinstvo u borbi protiv "sila razdora" i "onog otrova". "Moramo se suprotstaviti ekstremistima koji žele da nas podele."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.