Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

Izvor: Blic, 06.Feb.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumnjive tužbe za ujede pasa lutalica

Gradsko javno pravobranilaštvo sumnja da postoji uigrana šema po kojoj pojedini građani, u saradnji sa nekim advokatima i veštacima, pokušavaju da naplate visoke naknade zbog povreda nastalih od ujeda pasa lutalica. Jedan od razloga za sumnju je i podatak da je čak 30 građana angažovalo istog advokata, koji tvrdi da su svi njegovi klijenti pretrpeli identične posledice od ujeda pasa lutalica. O ovim sumnjama obaveštena je i policija.

Prema rečima gradskog pravobranioca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Strahinje Sekulića, u poslednje vreme došlo je do drastičnog povećanja broja ovakvih tužbi. Međutim, primećeno je i da se u najvećem broju slučajeva pojavljuju isti veštaci i advokati, isti su opisi incidenata i ista je visina odštete koju traže.

- Utvrdili smo da se benigne povrede poput ožiljaka i ogrebotina tumače kao teške, a strah koji je u tom trenutku izazvan izjednačava sa strahom ljudi koji su prošli logore ili teška ranjavanja. O ovome smo obavestili policiju, podneli smo spisak veštaka i predmete, i naveli da se radi o istoj šemi pokušaja naplate štete - objašnjava Sekulić ističući da su svi „sumnjivi" potraživali po 350.000 dinara.

On kaže da se u nekim slučajevima zna i da su povrede nastale od vlasničkih pasa, ali da se i za to često okrivljuje Grad.

- Sudski sistem je trenutno takav da je sasvim dovoljno reći da je osobu napao pas lutalica. Ista situacija je i kada je u pitanju dobijanje potvrde od lekara. Ono što nas posebno brine je odnos, čak i državnih institucija prema gradskom budžetu. Ne možemo da dozvolimo da zbog ovakve prakse sudova Grad gubi veliki novac - objašnjava Sekulić istakavši da u ovom trenutku na ime naknade štete od ujeda pasa lutalica Beograđani potražuju 80 miliona dinara koliko, kako kaže, košta izgradnja jednog obdaništa ili škole.

Gradske vlasti su pre nekoliko meseci formirale komisiju kojoj građani mogu da se obrate i vansudski dogovore poravnanje ukoliko su pretrpeli ujed pasa lutalica. Rezultat je da je više od dve trećine Beograđana zaključilo ovakve ugovore. Sekulić kaže da su time želeli da razdvoje one koji su zaista bili povređeni i koji imaju apsolutno pravo na naknadu štete, od onih koji isključivo žele da ostvare ličnu korist.

- Pravobranilaštvo je i samo, neformalno, istraživalo svoje sumnje. Od građana smo saznali da se čak dele i vizit karte advokata i veštaka kada god se pojavi neko sa ovim problemom. Imali smo i slučaj da su ispred mesta gde se održava Komisija neki advokati odvraćali ljude da zaključe poravnjanje i savetovali suđenje kako bi dobili više novca. Ako se naše sumnje budu dokazale, onda ćemo te pojedince mi tužiti jer je u pitanju krivično delo - kaže Sekulić.

Gradske vlasti će o ovom problemu obavestiti i Ministarstvo pravde i Lekarsku komoru.

Ogrebala ga mačka, pa tužio Grad

Advokati „oštećenih" na razne načine opisuju povrede svojih klijenata. Tako je u jednom od slučajeva čovek zadobio ogrebotinu na prednjoj strani potkolenice, ali je veštak tvrdio da je pretrpeo „strah ekstremno jakog inteziteta zbog neposredne životne ugroženosti, odnosno straha od smrti, zbog čega je zapao u kratkotrajnu nesvesticu". Međutim, čovek koji je tužio Grad na saslušanju je rekao da je svest izgubio zbog bolova od povrede kolena. U drugom slučaju sudski veštak kaže da je „ujedna rana izazvala trajnu estetsku naruženost zbog koje stranka trpi i duševnu bol", dok je stranka na saslušanju rekla da nema ožiljke od ujeda. U Gradsko pravobranilaštvo skoro je stigla i tužba jednog sugrađanina koji tuži Grad jer ga je ogrebala mačka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.