Sumnjiva nabavka lekova vredna 10 milijardi dinara

Izvor: Radio 021, 15.Mar.2015, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumnjiva nabavka lekova vredna 10 milijardi dinara

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost iz Beograda (CRTA) ocenio je da je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) loše organizovao centralizovanu nabavku lekova sa A i A1 liste vrednu blizu 10 milijardi dinara i naveo da je postupak bio netransparentan.

Predstavnik organizacije CRTA Dušan Jordović rekao je za VOICE da je ovo bila prva centralizovana javna nabavka lekova sa liste A i A1, vredna 9,7 milijardi dinara, a da "traljavost" čitavog postupka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << oslikava sama Odluka o pokretanju postupka javne nabavke.

"Komisija RFZO je 11. decembra pokrenula postupak javne nabavke lekova donošenjem Odluke u kojoj stoji da je vrednost nabavke skoro 25 milijardi dinara i da se sprovodi za period od 12 meseci. Nakon samo četiri dana, Odluka se menja na šest meseci, a vrednost nabavke na 9,7 milijardi dinara", rekao je Jordović i dodao da RFZO nije objasnio zašto je to uradio.

CRTA se kao građanski nadzornik u ovom postupku obratila i Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki da proveri njihove brojne primedbe na sam postupak centralizovane javne nabavke, ali je po mišljenju Jordovića Komisija stala na stranu RFZO i sve prigovore odbacila kao neosnovane.

CRTA je osporila ispunjenost uslova za pokretanje postupka, jer je javna nabavka pokrenuta pre nego je donet Zakon o budžetu za 2015, što je uslov da se donesu finansijski planovi RFZO-a ili PIO fonda.

"U odgovoru RFZO-a je navedeno da je javna nabavka pokrenuta u skladu sa zaključkom Vlade Srbije od 30. oktobra, a tek nakon toga je RFZO usvojio Plan centralizovanih javnih nabavki za 2015", rekao je Jordović i naveo da je takvo postupanje protivno Zakonu o javnim nabavkama i Uredbi o planiranju i vrsti roba i usluga za koje se sprovode centralizovane javne nabavke.

Iz RFZO su naveli da je Vlada svojim zaključkom dala saglasnost da započnu postupke centralizovanih javnih nabavki u 2014. u skladu sa Uredbom o planiranju, pre usvajanja Finansijskog plana RFZO za 2015. Oni smatraju da je vlada samo ograničila da iznos centralizovane nabavke ne sme biti veći od finansijskog plana RFZO za 2014. godinu.

RFZO je postupak javne nabavke pokrenuo 11. decembra 2014, a nakon otvaranja ponuda Komisija RFZO je započela pregled i stručnu ocenu pristiglih ponuda, nakon čega bi trebalo da zaključi okvirne sporazuma sa najpovoljnijim ponuđačima za 1.222 partije lekova.

"U toku je postupak centralizovane javne nabavke lekova sa Liste A i Liste A1 za koju je bilo otvaranje ponuda 27. februara 2015. Komisija za navedenu javnu nabavku vrši pregled i stručnu ocenu pristiglih ponuda. Obaveštavamo Vas da nisu podnete ponude za 199 partija/lekova i za njih će se ponoviti postupak nabavke", naveli su iz RFZO.

Javna nabavka se sprovodi za period od šest meseci (mart-avgust 2015. godine) i do kraja marta trebalo da budu zaključeni okvirni sporazumi sa ponuđačima.

CRTA je RFZO-u zamerila što su količine lekova koje su predmet javne nabavke okvirne i da RFZO ne može da garantuje da će biti i otkupljene od distributera, a jedna od primedbi CRTE je zašto u postupku nabavki nisu uključene privatne apoteke.

Mnogo primedbi potencijalnih ponuđača odnosilo se što se RFZO, umesto uobičajene prakse u zemljama u okruženju, opredelio da lekove nabavi po fabričkom nazivu. Jordović smatra da to nije u duhu ZJN, jer do te mere precizira pojedine stavke da upućuje na neke proizvođače.

U RFZO su odgovorili da su se pri definisanju nabavke vodili načelima ZJN, ali i osnovnom funkcijom RFZO "da se osiguranicima obezbede prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja". Pošto su svi prigovori koje je CRTA podnela odbijeni, odlučili su se da podnesu tužbu Upravnom sudu, što im je jedini preostali pravni lek.

"Ova tužba ne stopira proces javne nabavke, verovatno će trajati mesecima ili godinama, ali je jako bitno da dobijemo odgovor zbog buduće prakse", rekao je Jordović i naveo da je u pitanju jako velik novac, zbog čega će insistirati da sud utvrdi da li su neke od njihovih primedbi bile opravdane.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.