Sukob zbog aviona: Srbija pretekla Hrvatsku po borbenoj spremnosti

Izvor: B92, 20.Maj.2021, 19:07

Sukob zbog aviona: Srbija pretekla Hrvatsku po borbenoj spremnosti

Hrvatska vlada odlučila je da kupi 12 polovnih francuskih borbenih aviona "F3R rafal".

Domovinski pokret, koji predvodi Miroslav Škoro, oštro se protivi ovoj kupovini, prenose mediji.

"Ima li pilota u avionu?", naslov je njihove objave na Fejsbuku.

"Ako su istiniti današnji medijski natpisi, Domovinski pokret se najoštrije protivi odluci Plenkovićeve Vlade o kupovini 12 polovnih vojnih borbenih aviona 'F3R rafal' od Francuske Republike, iz više političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razloga", piše Domovinski pokret.

"Nabavka ovakvih aviona nije tek običan šoping, već je pre svega potvrđivanje strateškog vojnog i političkog savezništva između dve države. U konkretnom slučaju, Domovinski pokret smatra da Hrvatskoj, s obzirom na okruženje i pretnje koje stižu s istoka, te posebno kontinuirano turbulentno stanje u BiH, moderno naoružanje jeste potrebno, pa tako i borbeni avioni, ali, Hrvatska je, umesto francuske, trebala prihvatiti američku ponudu", piše Domovinski pokret. Dodaju da za vreme rata Francuska nije bila prijatelj Hrvatske, i da je ovo dugoročno štetna odluka. Pišu da je Srbija pretekla Hrvatsku po borbenoj spremnosti.

"I dok se Vučićeva Srbija naoružava i ove nas je godine, prvi put nakon 'Oluje', pretekla po borbenoj spremnosti, Hrvatska je odlučila kupiti vojne avione od države koja je Beogradu već prodala najsavremenije protivraketne sisteme, bez obzira na to što naši istočni susedi nisu deo NATO Saveza. S druge strane, Amerikanci su Hrvatskoj i nakon 'Oluje' nastavili pomagati, a donacije u vojnoj opremi, borbenim helikopterima, oklopnim vozilima i obrazovanju našeg časničkog kadra – mere se u stotinama miliona dolara", piše Domovinski pokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.