Sukob na granici Azerbejdžana i Jermenije, žrtve na obe strane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2020, 19:16

Sukob na granici Azerbejdžana i Jermenije, žrtve na obe strane

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da u borbama nakon granatiranja sa jermenske strane na granici dve zemlje ima gubitaka sa obe strane, prenosi Tas s.

"Počevši od podneva 12. jula, jedinice vojske Jermenije otvorile su artiljerijsku vatru na naše položaje na granici, grubo kršeći prekid vatre. Ima gubitaka sa obe strane", navodi se u saopštenju i dodaje da su poginula dva azerbejdžanska vojnika, a da je povređeno pet osoba.

Sukob između >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Azerbejdžana i Jermenije je počeo u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO), s većinskim jermenskim stanovništvom, objavila odluku o izlasku iz tadašnje Azerbejdžanske ŠR.

U septembru 1991. godine u centru ove oblasti, Stepankertu, objavljeno je formiranje Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

Od 1992. godine vode su pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a.

Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija brani interese nepriznate republike, pošto Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.