Sukob muslimanskih vernika i izraelskih policajaca: Nasilni neredi na Brdu hrama

Izvor: B92, 07.Maj.2021, 23:06

Sukob muslimanskih vernika i izraelskih policajaca: "Nasilni neredi na Brdu hrama"

Dva Palestinca ranjena su večeras tokom sukoba muslimanskih vernika i izraelskih policajaca koji su ušli na Brdo hrama u istočnom Jerusalimu.

Ovo je saopšti palestinski Crveni polumesec.

Portparol izraelske policije Vasem Badr rekao je da su izbili "nasilni neredi" u saopštenju za Frans pres.

Izraelski policajci koji čuvaju pristup tom svetilištu, gde se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu, koju muslimani ga zovu Haram al Šarif (Uzvišeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utočište), su rekli da su "stotine izgrednika bacale kamenice, boce i druge predmete prema policijcima koji su uzvratili vatrom".

Jednom Palestincu je povređeno oko, a drugi je pogođen u glavu gumenim mecima koje su ispalili izraelski policajci.

Na Uzvišenom utočištu gde su se muslimani okupili povodom poslednjeg petka u svetom mesecu posta Ramazana čula se pucnjava, a novinar Frans presa je rekao da se iznad tog mesta u Starom gradu u Jerusalimu dizao dim.

Sukobi su izbili u vreme pojačane napetosti u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, palestinskim teritorijama okupiranim u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

U tom delu Jerusalima koji je Izrael kasnije anektirao već nedelju dana traju demonstracije i sukobi s pripadnicima izraelskih snaga u kvartu Šeik Džarah.

Spor u tom kvartu tiče se vlasništva nad zemljom na kojoj su izgrađene kuće četiri palestinske porodice kojima preti evakuacija da bi se tamo uselili jevrejski naseljenici.

Večerašnji sukobi su izbili pošto je izraelska polcija pojačala prisustvo u Jerusalimu povodom večernjih molitvi muslimana, naveo je Asošiejted pres.

Na video snimku incidenta vidi se kako su vernici bacali stolice, cipele i kamenice na policajce koji su pucali u znak odgovora.

SAD su danas pozvale na smirivanje napetosti u Jerusalimu kako bi se izbegla evakuacija palestinskih đorodica radi useljenja jevrejdkih naseljenika.

"Duboko smo zabrinuti zbog rastuće napetosti u Jerusalimu", rekla je zamenica portparola Stejt departmenta SAD Džalina (Jalina)Porter novinarima. Ona je takođe rekla da je zabrinuta za moguće iseljenje palestinskih porodica u istočnom Jerusalimu "od kojih mnoge naravno tamo žive generacijama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.