Sukob dve Koreje: Severni sused traži 11 državljana otetih pre pola veka

Izvor: B92, 13.Feb.2020, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob dve Koreje: Severni sused traži 11 državljana otetih pre pola veka

Stručnjaci za ljudska prava Ujedinjenih nacija pozvali su danas Severnu Koreju da vrati 11 državljana Južne Koreje koji su oteti pre pola veka.

Avion na letu Korean erlajnsa YS-11, u kojem je bio 51 putnik i članovi posade oteo je 11. decembra 1969. severnokorejski špijun i primorao ga da sleti u Severnoj Koreji, preneo je Jonhap.

Severna Koreja je 14. februara 1970. godine dozvolila da se 39 putnika vrati kućama, ali je zadržala sedam putnika i četiri člana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posade.

Eksperti UN su pozvali Severnu Koreju da hitno pruži informacije o njihovoj sudbini i dozvoli im da slobodno komuniciraju sa svojim rođacima.

Potpuno je neprihvatljivo da porodice preostalih 11 osoba čekaju 50 dugih godina bez informacija o svojim najmilijima, naveli su stručnjaci u saopštenju objavljenom na sajtu Kancelarije Visokog komesara za ljudska prava UN, dan pred 50-tu godišnjicu oslobađanja 39 ljudi.

Oni su izrazili i zabrinutost zbog navoda da su oteti putnici i članovi posade aviona bili izloženi torturi i zlostavljanju.

Južna Koreja je u više navrata pozivala severnog suseda da vrati njene državljane, ali je Pjongjang negirao da je u pitanju bilo kakva otmica, tvrdeći da je svaki državljanih Južne Koreje u Severnoj svojom voljom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.