Suđenje za pobunu crvenih beretki

Izvor: RTS, 02.Okt.2012, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje za pobunu "crvenih beretki"

Osmorica pripadnika JSO pred sudom zbog oružane pobune u novembru 2001. godine. Pripadnici JSO optuženi da su u više navrata odbili zahteve da prekinu sa pobunom.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu treba da počne suđenje osmorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) zbog oružane pobune u novembru 2001. godine, koja se smatra uvertirom u atentat na premijera Zorana Đinđića godinu i po dana kasnije.

Portparol Specijalnog suda Maja Kovačević kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za RTS da je za danas predviđeno "čitanje optužnice i uzimanje odbrana optuženih". Suđenje će, ovoj fazi, trajati naredna četiri radna dana.

U junu je održano pripremno ročište, podsetila je Kovačevićeva, i tada su se o optužnici izjašnjavali svi optuženi osim Milorada Ulemeka.

Ulemek je, objašnjava Kovačevićeva, uložio prigovor da mu je povređeno pravo na odbranu zbog uslova koji postoje na mestu gde izdržava kaznu. Naime, kako kaže Maja Kovačević, Ulemek je imao susret sa braniocem, ali ne i neposredni kontakt sa njim.

Optuženima se stavlja se na teret izvršenje krivičnog dela oružane pobune iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.

Dokazima prikupljenim u toku istrage potvrđeno je da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslužnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine sa pobunom.

U isto vreme, operativni deo "crvenih beretki" borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Pobuna pripadnika JSO-a praktično je počela 8. novembra 2001. godine, odnosno neposredno posle hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića, koje je Haški sud optužio za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.