Sutra počinje suđenje za pobunu JSO

Izvor: Politika, 30.Sep.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra počinje suđenje za pobunu JSO

Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić juče su iz zatvora u Požarevcu sprovedeni u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda u Beogradu

Suđenje osmorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) zbog oružane pobune u novembru 2001, koja se smatra uvertirom u atentat na premijera Zorana Đinđića, trebalo bi da počne u utorak, 2. oktobra, u Specijalnom sudu u Beogradu. Na optuženičkoj klupi naći će se Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović, Dušan Maričić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Pocić, koji bi trebalo da počnu izlaganje svoje odbrane pred sudom, preneo je Tanjug.

Sredinom jula u ovom procesu je održano trodnevno pripremno ročište, koje je bilo zatvoreno za javnost, na kome su se tužilaštvo, okrivljeni i njihovi branioci izjasnili šta je za njih sporno u optužnici od činjeničnih tvrdnji, a šta nije, odnosno koje dokaze bi trebalo izvoditi na glavnom pretresu.

Pripadnici Žandarmerije juče su iz zatvora u Požarevcu sproveli Ulemeka, Jovanovića i Maričića u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda.

Prema stavu Tužilaštva za organizovani kriminal, pobuna je bila uvertira u kasniji atentat na premijera Đinđića, jer ta dva događaja povezuju sami akteri, s obzirom na to da su Ulemek, ubijeni vođa „zemunskog klana” Dušan Spasojević i Jovanović u ova događaja imali glavne uloge. Optuženima se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikaciju s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Đinđića da prekine pobunu.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad – Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod „Sava centra”.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice da primeni nasilje ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića. Takvim postupanjem Jedinice bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Tanjug

objavljeno: 01.10.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Legija prebačen u zatvor u Ustaničkoj

Izvor: Blic, 01.Okt.2012, 07:57

BEOGRAD - Milorad Ulemek Legija (44), nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije, njegov naslednik u “crvenim beretkama” Duško Maričić Gumar i Zvezdan Jovanović juče ujutro su iz zatvora “Zabela” kod Požarevca prebačeni u Okružni zatvor u Ustaničkoj ulici u Beogradu, gde...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.