Suđenje roditeljima dečaka ubice iz Ribnikara: Urgentno je prebačen u drugo odeljenje

Izvor: B92, 20.Okt.2023, 16:57

Suđenje roditeljima dečaka ubice iz "Ribnikara": "Urgentno je prebačen u drugo odeljenje"

Pripremno ročište pred početak suđenja u parničnom postupku protiv roditelja dečaka koji je počinio masovno ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar" održano je danas.

Na današnjem suđenju bili su prisutni samo advokati, a u sudnici nije bio niko od tuženih ili oštećenih.

Na suđenju je, između ostalog, otkriveno da su roditelji Angeline Aćimović, koja je ubijena u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", zatražili četiri meseca pre masakra da se devojčica premesti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u drugo odeljenje.

Škola im nikada nije odgovorila, kako piše Blic.

Sa druge strane, dečak ubica je u odeljenje u koje je pucao prebačen "urgentno i netransparentno", otkriveno je na današnjem suđenju u parničnom postupku koji je pokrenut po privatnoj tužbi porodica ubijenih protiv porodice dečaka ubice, ali i škole.

Ognjen Božović, advokat koji zastupa porodice ubijene dece, rekao je da ostaju pri svojoj tužbi i izneo je nekoliko predloga.

"Dobili smo informaciju da je to odeljenje formirano u prilično netransparentnom postupku", kazao je Božović.

Kada je reč o netransparentnom radu škole, takođe je izjavio da o prebacivanju dečaka ubice iz jednog odeljenja u drugo ne postoje nikakvi zapisi.

Istakao je i da je otac Angeline Aćimović, žrtve dečaka ubice, u januaru 2023. godine tražio da se ona prebaci u drugo odeljenje, a škola mu nikada nije odgovorila.

"Dok je dečak ubica prebačen urgentno, bez procedure, što ukazuje na netransparentan rad škole", rekao je.

Advokat Božović je takođe spomenuo i loše vaspitanje dečaka ubice.

"Imamo osnova da sumnjamo da su mu roditelji pravdali izostanke koji nije trebalo da budu opravdani", rekao je advokat.

On je zatražio da se pribavi izveštaj o svim izostancima iz perioda kada je dečak ubica išao u sedmi razred radi utvrđivanja lošeg i rđavog vaspitavanja roditelja.

Advokat Božović je od Gradskog centra za socijalni rad zatražio da se dostave svi predmeti koji se odnosi na porodicu Kecmanović.

"Posebno formular o registraciji sumnje za zlostavljanje i zanemarivanje, sve podnete prijave, službene pozive koje je Centar uputio porodici", rekao je advokat.

Advokat porodica ubijene dece i čuvara škole je tražio da se pribavi kompletan istorijat lečenja dečaka ubice.

Marina Ivelja, advokatica koja zastupa porodicu dečaka ubice, u svom predlogu istakla je da ne postoji zajednica života između tužilaca, što znači da pojedina braće i sestre nisu živeli sa poginulima. Zbog toga je advokat Božović dostavio lične karte tužilaca i istakao da se protivi ovom predlogu.

Advokatica Marina Ivelja je istakla i da predlaže da se parnični postupak prekine.

Advokatica porodice Kecmanović je predložila da sud prekine postupak do okončanja krivičnog postupka i navela da je i u krivičnom postupku tražena odšteta od po 100.000 evra po preminulom, za svakog člana porodice.

Ona je zatražila da se pre izvođenja dokaza veštači dečak ubica kako bi se utvrdile njegove sposobnosti rasuđivanja u trenutku izvršenja dela. Advokat Božović je istakao da se protivi obustavi parničnog postupka dok se ne završi krivični postupak koji se vodi protiv Vladimira i Miljane Kecmanović.

On je ukazao da je "građansko pravo na odgovornost je šire od krivičnog, te bi postojala i sve i kada bi bili oslobođeni".

On je kazao da su od Ministarstva prosvete i Gradskog centra za socijalni rad zatražili dokumentaciju i rekao da je nisu dostavili u zakonskom roku.

Oni su, između ostalog, tražili da im se dostavi da li su preduzete mere i aktivnosti radi usaglašavanja pravila o bezbednosti učenika u školi.

Sledeći glavni pretres zakazan za 28. decembar za porodice ubijene Katarine Martinović i Ane Božović.

Podsetimo, 27 članova porodica ubijenih u OŠ "Vladislav Ribnikar" podnelo je tužbu protiv dečaka ubice, njegovog oca Vladimira Kecmanovića, majke Miljane Kecmanović i protiv škole.

Tužba je podneta zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha. Takođe, ovom tužbom je zatražena i novčana renta, dakle buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi – i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.