Izvor: B92, 04.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje prekinuto zbog bolesti Miloševića

Hag -- Suđenje bivšem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću prekinuto je u četvrtak zbog novih zdravstvenih problema optuženog izazvanih visokim krvnim pritiskom. Kako iz Haga javlja izveštač Radija B92 Ljubica Gojgić, predsedavajući sudija Ričard Mej konstatovao je da je, prema njegovoj računici, ovo osmi prekid suđenja izazvan lošim zdravstvenim stanjem Miloševića, kao i da je zbog toga do sada izgubljeno oko 50 radnih dana suđenja. "Ovo je nešto što se mora istražiti," >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio je sudija Mej i zatražio "kompletan medicinski izveštaj o zdravlju Miloševića, u koji treba da bude uključen i izveštaj psihologa". Predsedavajući sudija takođe je zatražio da nadležni u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu dostave izveštaj o Miloševićevom stanju i ponašanju u pritvoru. Prijatelj suda Branislav Tapušković, skrenuo je pažnju na probleme u organizaciji dovođenja optuženog na suđenje i rekao da ga je u neformalnom razgovoru Milošević obavestio da po završetku suđenja provodi i do dva sata u zgradi suda čekajući da po njega dođe zatvorsko vozilo i vrati ga u pritvor. Time se skraćuje njegovo vreme za odmor i pripremu, rekao je Tapušković, a sudija Mej naložio da se i ovaj problem istraži.

Tužilac Džefri Najs i ovoga puta je rekao da mu se čini da postoji tendencija da se pogoršava zdravlje optuženog kada nastupe teži delovi suđenja. "Ne kažem da pogoršanje njegovog zdravlja nije stvarno, ali je moguće zaključiti da do pogoršanja dolazi uvek posle izvođenja malo težih dokaza protiv njega", primetio je Najs i ponovio predlog Tužilaštva da se razmisli o imenovanju branilaca po službenoj dužnosti u slučaju Milošević, ili bar neke vrste "dežurnog advokata".

Inače, u Hagu je u četvrtak trebalo da bude nastavljeno svedočenje Mustafe Hrustanovića iz Bijeljine, koji je izjavio da su muslimansko stanovništvo u tom gradu ubijali pripadnici paravojnih formacija Željka Ražnatovića Arkana i Kapetana Dragana. Pre Hrustanovića u Tribunalu je, na zatvorenoj sednici, tokom dva dana ispitivan svedok koji se u Hagu pojavio uz maksimalne mere zaštite. Ukoliko se zdravstveno stanje Slobodana Miloševića popravi suđenje će biti nastavljeno u petak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.