Izvor: B92, 10.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje hrvatskim generalima

Zagreb -- U Zagrebu je nastavljeno suđenje dvojici generala Rahimu Ademiju i Mirku Norcu. To je prvo suđenje haškim optuženicima u Hrvatskoj.

Oni su optuženi za ratne zločine nad vojnicima i civilima srpske nacionalnosti u vojnoj akciji "Medački džep" u septembru 1993. Današnja rasprava je prošla u čitanju dokumenata navedenih u optužnici. Na današnju raspravu optuženi Norac je doveden iz zatvora u kojem izdržava 12-godišnju kaznu zbog ratnog zločina nad Srbima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Gospiću 1991, dok se Ademi brani sa slobode.

Advokat generala Norca Željko Olujić je na raspravi najavio da će uložiti prigovor na deo optužnice u kojem se njegov klijent spominje kao zapovednik "Sektora 1", uz tvrdnju da takav sektor nikada nije postojao.

Olujić je konstatovao da njegov klijent nikada nije primio nijedan dokument koji sadrži takav naziv ili iz kojega se vidi neki podatak o osnivanju Sektora 1.

Zbog toga je izrazio sumnju da je dokument o osnivanju tog sektora, koji je na današnjem suđenju generalima Ademiju i Norcu pročitao sudija Marin Mrčela, falksifikat.

Ademijev advokat Čedo Prodanović rekao je da se takvim tvrdnjama za falsifikovanje zapravo optužuje njegov klijent Ademi, i zaključio da Norac na taj način želi da prebaci krivicu na suoptuženog.

Norac se u optužnici, koja ih tereti po komandnoj odgovornosti, navodi kao zapovednik 9. gardijske motorizovane brigade i "Sektora 1", a Ademi kao vršilac dužnosti zapovednika Vojne oblasti Gospić.

Suđenje se nastavlja sutra, takođe čitanjem dokumenata optužnice, a iduće sedmice trebalo bi da budu saslušani i prvi svedoci, bivši visoki funkcioneri Ivan Jarnjak i Mladen Markač.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.