Sudije: Neprihvatljivo ponašanje nadležnih prema Jankoviću

Izvor: Vesti-online.com, 25.Jan.2015, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudije: Neprihvatljivo ponašanje nadležnih prema Jankoviću

Društvo sudija Srbije saopštilo je danas da je veoma zabrinuto zbog neprimerenog i neprihvatljivog načina na koji se visoki državni zvaničnici odnose prema Zaštitniku građana Saši Jankoviću.

- Omalovažavanje rada Zaštitnika građana protivpravno je i nedopustivo pošto se na taj način podriva ustavni položaj Zaštitnika, zastrašuju nadležni organi koji po prijavi Zaštitnika treba da postupaju i ometa njihov rad - navodi se u saopštenju.

Društvo sudija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << podsetilo je da Zaštitnik građana nezavisan i samostalan u radu i naglasilo da su svi organi uprave u koje po zakonu spadaju i Vojnobezbednosna i Vojnoobaveštajna agencija i Ministarstvo unutrašnjih poslova, dužni su da sarađuju sa njim i dostave mu sve podatke bez obzira na stepen tajnosti.

Naglasili su da vladavina prava može da postoji samo ako svaki državni organ postupa savesno, odgovorno i u okviru svojih, zakonom propisanih, nadležnosti i ne ometa druge državne organe u vršenju njihovih nadležnosti.

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić ocenio je, da su kritike koje je na račun Vojnobezbednosne agencije (VBA) uputio zaštitnik građana Saša Janković "gluposti" i istakao da ta služba i Ministarstvo odbrane postupaju isključivo u skladu sa zakonom.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danima tvrdi da su Zaštitniku dostavljena sva dokumenta, ali da ona nisu zvaničan stav ministarstva, kao i da ne želi da kometariše nešto što je predmet sudskog postupka.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.