Nastavljene borbe u Sudanu, uprkos dogovorenom prekidu vatre

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2023, 10:00

Nastavljene borbe u Sudanu, uprkos dogovorenom prekidu vatre

U blizini aerodroma u glavnom gradu Sudana Kartumu danas su se čule eksplozije, a zvuci borbe ođekuju i u centru grada, iako su sukobljene strane juče pristale na 24-časovno primirje javlja Skaj njuz Arabija.

Na video snimku koji su na internetu objavile Snage za brzu podršku (RSF), vidi se vatra koja je, kako izgleda, zahvatila civilni avion parkiran na aerodromu.

Na snimku se takođe čuje neprekidan zvuk granatiranja. Od ranih jutarnjih sati čule su se ogromne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << eksplozije u centru Kartuma. Pucnjava se čula i u brojnim oblastima provincije Kartum. Prema pojedinim informacijama, RSF je tokom jutra u glavni grad poslala "ogromna pojačanja".

Pripadnici te grupe su takođe raspoređene duž puta koji povezuje Kartum i državu Džazira u centralnom delu zemlje.

Diplomatske misije u Kartumu izrazile su duboku zabrinutost zbog pogoršanja bezbednosne i humanitarne situacije u Sudanu zbog intenziviranja borbi koje traju četvrti dan zaredom.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija u Sudanu Voker Peres rekao je ranije da je broj poginulih je dostigao 185, ali nezavisni izvori iznose brojke od više od 500 ubijenih civila i vojnog osoblja. Stanovnici prestonice suočavaju se sa veoma lošim humanitarnim i životnim uslovima.

Nasilje između vojske i RSF je izbilo u subotu nakon višednevnih tenzija zbog mape puta za prelazak zemlje na civilnu vlast. Jedan od glavnih problema je plan da se RSF sa svojih 100.000 pripadnika uključi u sudansku vojsku i imenovanje vođe novih vojnih snaga.

Sporazum je trebalo da bude potpisan početkom aprila.

Nastavljene borbe u Sudanu, uprkos dogovorenom prekidu vatre

Borbe u glavnom gradu Sudana nastavljene su i nakon 18 časova, uprkos prethodno postignutom dogovoru o 24-časovnom prekidu vatre, javlja Rojters.

Agenciji su to potvrdile dve osobe koje se nalaze u Kartumu.

Ranije danas, sudanske paravojne snage potvrdile su da prihvataju primirje, nakon čega se oglasila i vojska Sudana koja je saopštila da pristaje na prekid borbi.

"Primirje će početi u 18 časova i trajaže do 18 časova sledećeg dana, sa ciljem da se olakšaju humanitarne aktivnosti, pod uslovom da i druga strana to poštuje", navodi se u saopštenju vojske.

Šolc: Imamo obavezu da pomognemo ljudima da napuste Sudan

Situacija u Sudanu je opasna po lokalno stanovništvo, ali i po sve koji se trenutno nalaze u toj zemlji, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

Govoreći na konferenciji za novinare tokom posete Portugalu, Šolc je rekao da zvanični Berlin ima obavezu da pomogne svojim, ali i državljanima drugih zemalja, da napuste Sudan.

"Moramo da razmišljamo o mogućnosti odlaska i da pomognemo da to funkcioniše", rekao je nemački kancelar, prenosi Rojters.

Ranije je "Špigel" objavio da je nemačka vojska morala da zaustavi evakuaciju oko 150 građana iz Sudana zbog borbi u Kartumu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.