Eksplozije, gore avioni, neprekidan zvuk granatiranja... FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 19.Apr.2023, 09:51

Eksplozije, gore avioni, neprekidan zvuk granatiranja... FOTO/VIDEO

U blizini aerodroma u glavnom gradu Sudana Kartumu danas su se čule eksplozije, a zvuci borbe odjekuju i u centru grada.

Iako su sukobljene strane u utorak pristale na 24-časovno primirje, na novom video-snimku, koji su na internetu objavile Snage za brzu podršku (RSF), vidi se vatra koja je, kako izgleda, zahvatila civilni avion parkiran na aerodromu. Na snimku se takođe čuje neprekidan zvuk granatiranja.

Od ranih jutarnjih sati čule su se i snažne eksplozije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u centru Kartuma. Pucnjava se čula i u brojnim oblastima provincije Kartum.

Prema pojedinim informacijama, RSF je tokom jutra u glavni grad poslala "ogromna pojačanja".

Pripadnici te grupe su takođe raspoređene duž puta koji povezuje Kartum i državu Džazira u centralnom delu zemlje.

Diplomatske misije u Kartumu izrazile su duboku zabrinutost zbog pogoršanja bezbednosne i humanitarne situacije u Sudanu zbog intenziviranja borbi koje traju četvrti dan zaredom.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija u Sudanu Voker Peres rekao je ranije da je broj poginulih je dostigao 185, ali nezavisni izvori iznose brojke od više od 500 ubijenih civila i vojnog osoblja.

Japan je objavio danas da se sprema da evakuiše svoje državavljane iz Sudana. Tako će Japan postati prva zemlja koja je preduzela takvu meru zbog nasilja koje od subote traje između sudanske vojske i jedne paravojne grupe.

Stanovnici prestonice suočavaju se sa veoma lošim humanitarnim i životnim uslovima. Nasilje između vojske i RSF je izbilo u subotu nakon višednevnih tenzija zbog mape puta za prelazak zemlje na civilnu vlast.

Jedan od glavnih problema je plan da se RSF sa svojih 100.000 pripadnika uključi u sudansku vojsku i imenovanje vodje novih vojnih snaga.

Sporazum je trebalo da bude potpisan početkom aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.