Sud u Strazburu zatrpan slučajevima sa Balkana

Izvor: Southeast European Times, 13.Mar.2013, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud u Strazburu zatrpan slučajevima sa Balkana

Građani balkanskih zemalja sve više traže pravdu pred sudom u Strazburu, a vlade tih država pokušavaju da poboljšaju zaštitu ljudskih prava.

13/03/2013

Katica Đurović za Southeast European Times iz Beograda -- 13.3.2013.

Srbija i Turska preduzimaju mere kako bi poboljšale kvalitet i efikasnost pravosuđa i zaštitile ljudska prava kako bi smanjile broj tužbi koje njihovi građani sve češće podnose Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu (ECHR).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />
Od gotovo 127.000 slučajeva u januaru, 16.700 predmeta, odnosno 13 odsto, bilo je iz Turske, dok je 10.450, odnosno 8 odsto, podneto od strane državljana Srbije.

„Glavni razlog za tako veliki broj predmeta je dug postupak u tim zemljama, što je povreda prava na pravično suđenje u razumnom roku“, kaže zaSETimesPredrag Savić, beogradski advokat, osnivač nevladine organizacije Kuća pravde - Strazbur.

Savić kaže da se mnogi predmeti odnose na kršenja članova 2. i 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji se tiču smrtnih slučajeva pod sumnjivim okolnostima i torture u pritvoru.

Bivši predsednik ECHR Nikola Braca izjavio je u septembru 2012. da srpske vlasti moraju da poboljšaju kvalitet i efikasnost pravosuđa kako bi smanjile broj tužbi pred sudom u Strazburu.

Reforma pravosuđa 2009. u Srbiji dala je pomešane rezultate, u situaciji kada su suđenja u toj zemlji u proseku trajala šest godina.

Prošlog novembra, ministar pravde Srbije Nikola Selaković obećao je novi paket mera.

„Ministarstvo pravde planira da usvoji akcioni plan za rešavanje problema u pravosudnom sistemu i sprovede reformu koja će dati rezultate“, kaže zaSETimesSlavoljub Carić, pomoćnik ministra pravde.

Jedna od najvažnijih mera je osnivanje saveta za odnose sa sudom, koji će okupljati pravne stručnjake specijalizovane za ljudska prava i organizovati obuku za sudije i advokate.

„Savet će biti osnovan uskoro, u očekivanju da vlada donese odluku“, kaže Carić.

Predmeti iz Turske uglavnom se tiču povreda članova 5. i 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima, koje se odnose na nedozvoljeno dugo trajanje pritvora pre suđenja i prava na pravično suđenje.

Turski građani žalili su se sudu u Strazburu i zbog povreda prava na slobodu izražavanja.

U septembru je uveden zakon kojim se kaže da građani mogu da šalju predstavke ustavnom sudu Turske, a naknada štete mora se isplatiti u roku od tri meseca od donošenja presude.

„To bi moglo da dovede do pada broja tužbi turskih građana pred ECHR“, kaže zaSETimesEma Sinkler-Veb, viši saradnik Hjuman Rajc Voča (Human Rights Watch) u Turskoj.

Sud je presudio protiv Srbije u 2012. godini u 64 od ukupno 75 slučajeva i dodelio više od dva miliona evra odštete u korist srpskih državljana. Turska je isplatila građanima koji su se žalili pred sudom u Strazburu 207 miliona evra odštete u periodu od 2004. do 2011. godine.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.