Subvencije za poljoprivrednike

Izvor: RTS, 19.Mar.2018, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subvencije za poljoprivrednike

Za subvencije u poljoprivredi, za ovu godinu, obezbeđeno je oko 5 milijardi dinara više nego prošle. Ove sedmice počeće isplata 4.000 dinara po hektaru obradive površine. Šabački ratari se nadaju da subvencije neće kasniti i da će im država pomoći i u nabavci dizela, na koji troše najviše novca.
Bez subvenicija, poljoprivredna proizvodnja bila bi nezamisliva, kaže Slavoljub Maksimović iz Štitara, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji obrađuje 15 hektara zemlje, i na gazdinistvu gaji stoku i dodaje: „Mnogo mi znače subvencije, koristim ih na umatičena krave, na tov junadi. Skoro sam ostvario pravo na mašine, konkurisao sam na konkursu do 40 godina, ostvario sam pravo za kupovinu setvospremača 75% sredstava".

Novom uredbom, država ne pomaže poljoprivrednike u nabavci mineralnog đubriva, ali su zato subvencije za hektar obradive površine povećane sa dve, na četiri hiljade dinara.
Slavoljub Maksimović kaže da sve što daju pre setve, što se tiče para, mnogo znači, jer selo je bukvalno već istrošeno.
Subvencije su dobrodošle, ali je problem što kasne, navodi Dragoljub Terzić iz Štitara koji se priprema za prolećnu setvu i dodaje: „Kasni nam četvrti kvartal za mleko, nismo dobili ni za bikove, tovnu junad, pa ni za svinje, to isto imamo predato, tako da, u maju što smo predavali, nismo ništa dobili".
Manje papirlogije, a više novca, želja je poljoprivrednika. U Mačvi, gazdinstva najviše koriste subvencije za tov svinja i junadi.
 
"Veoma su značajne te subvencije, zbog toga što u nekim situacijama, cena nažalost često varira, a ta subvencija bude ta neka zarada koja ostane proizvođaču", kaže Zoran Kozlina iz PSSS Šabac.
Bonovi za dizel, i smanjenje akciza, znatno bi pojeftinili i olakšali proizvodnju.
"Radimo na tome sa ministarstvom finansija, radimo sa svim asocijacijama poljoprivrednika, iz jednog prostog razloga, ovo je kompleksno pitanje, moramo da razdvojimo poljoprivednike, one koji se stvarno bave poljoprivednom proizvodnjom, od onih koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava i koji suštinski se ne bave tim poslom. Ne smemo da dozvolimo da dodje do bilo kakvih zloupotreba, ako napravimo sistem da on bude potpuno pouzdan. Nama je to cilj, radimo na tome, nije to lak posao", kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.
Novom uredbom ministarstva poljoprivrede, između ostalog, više novca biće izdvojeno za neumatičene krave. Subvencija je sa pet, povećana na deset hiljada dinara.
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.