Izvor: Piplmetar.rs, 24.Maj.2024, 15:31

Studija otkriva da Ozempic neočekivano utiče i na bubrege

Foto: Marc Bruxelle / Alamy / Alamy / Profimedia
Prema novoj studiji, nedeljne injekcije semaglutida kao što je Ozempic značajno smanjuju rizik od ozbiljnih komplikacija bolesti bubrega, velikih kardiovaskularnih problema i smrti među ljudima koji imaju dijabetes tipa 2 i hroničnu bolest bubrega.

Ozempic izgleda utiče i na bubrege, pokazuje nova studija.
Dijabetes je ključni faktor rizika za bolest bubrega, koja je jedan od vodećih uzroka smrti u SAD i širom sveta. Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, jedna od tri osobe sa dijabetesom takođe ima hroničnu bolest bubrega. Nova istraživanja pokazuju da nedeljne injekcije semaglutida smanjuju rizik od teških ishoda od dijabetesne...

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.