Studenti opet najavljuju proteste

Izvor: Politika, 01.Okt.2013, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti opet najavljuju proteste

Akademci sa manje od 50 bodova ipak ostali bez budžeta, jer poslanici nisu razmatrali izmene Zakona o visokom obrazovanju po hitnom postupku

Poslanici Skupštine Srbije nisu juče po hitnom postupku razmatrali izmene Zakona o visokom obrazovanju, što znači da u ovom trenutku ostaje upis u više godine studija sa osvojenih 50, a ne 48 bodova, kako je bio prvobitan dogovor studenata i prosvetnih vlasti, koji je podržala i vlada. To takođe znači i da ostaju pet, a ne šest ispitnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rokova, pa studenti za naredne dane najavljuju masovne proteste.

– Mi smo zbunjeni i ogorčeni, jer nikome nije jasno šta se to dogodilo u skupštini: dogovor studenata i Ministarstva prosvete je podržala čitava akademska zajednica, svi rektori, vlada predložila da ide po hitnom postupku. Sramota je da je glasalo samo šest poslanika, verovatno većina nije ni imala pojma o čemu se tu zapravo radi. Mislim da ćemo svi ići na masovne proteste, danas će biti sastanak predstavnika svih studentskih organizacija, pa ćemo odlučiti šta ćemo dalje da radimo – kaže za naš list Danilo Jeremić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije.

On dodaje da poslanici mogu da usvoje izmene zakona za mesec, dva, tri, ali to studentima ništa neće značiti, jer će upis biti završen, a proći će i rokovi za smeštaj u studentske domove, pa neće moći da koriste sve povlastice koje bi imali kao budžetski studenti da su upisali godinu sa 48 bodova.

On dodaje da je ovaj predlog bio logičan, jer još nije izvršena reforma koja bi opravdala smanjenje ispitnih rokova i povećanje bodova neophodnih za budžetsko studiranje.

Na naše pitanje da li se zna koliko u Srbiji ima studenata sa 48 i 49 poena, Jeremić odgovara da postoje samo procene rektora – sa 50 bodova na budžetu će ostati samo od 30 do 50 odsto akademaca.

Da podsetimo, dan uoči zvaničnog početka školske 2013/14. godine, vlada je izašla u susret zahtevima akademaca i usvojila predlog izmena zakona koji omogućava olakšani upis godine i veći broj ispitnih rokova. Pomoćnik ministra prosvete dr Slobodan Stupar najavio je i da će studenti do donošenja zakona moći uslovno da upisuju godinu, a da će uputstvo o tome biti prosleđeno fakultetima, tako da nijedan student neće biti oštećen.

Prorektor za finansije Univerziteta u Beogradu profesor dr Miodrag Popović istakao je da je studentske zahteve ranije podržao Rektorski savet i da je plan bio da jedan broj akademaca do donošenja zakona bude u „privremenom statusu”.

Stevan Sinđelić, član Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta i delegat za Beogradski univerzitet, kaže da je vlada maksimalno izašla u susret studentima, ali da nisu naišli na razumevanje skupštine, zbog čega akademci zahtevaju da se problem reši do kraja ove nedelje.

– Upis je počeo, a studenti sada ne znaju šta da rade, pravi se ogroman problem po fakultetima. Samo na Pravnom je pod znakom pitanja sudbina 3.500 studenata, a imamo peticiju koju je potpisalo 22.000 studenata, koju smo prestali da potpisujemo kada smo postigli dogovor sa prosvetnim vlastima – kaže Sinđelić.

Jedan od studenata koje je ova vest juče zatekla je i Bojan A. sa Građevinskog fakulteta, koji ima 49 poena.

– Ne znam šta ću da radim, svi smo danas iznenađeni, neki su čak govorili da je u pitanju „novinarska patka”, toliko smo bili sigurni u dogovor. Verovatno ću čekati do poslednjeg trenutka sa upisom. Čuli smo da će možda biti na našem fakultetu još jedan ispitni rok, pa ću izaći, ako ne, platiću prvi deo školarine i nadati se da će mi vratiti novac ako skupština ipak usvoji zakon – kaže Bojan i dodaje da će školarina, koju će morati da plati ukoliko granica za budžet ostane na 50 poena, iznositi 100.000 dinara.

Akademska školska godina je juče i zvanično počela svečanim akademijama u čast brucoša, ali su neki fakulteti još pre nedelju dana održali uvodne časove. Za studente ostalih godina predavanja počinju polovinom oktobra, nakon završetka ispitnog roka.

Sandra Gucijan

-----------------------------------------------------------

Stupar: Buće uslovnog upisa

Pomoćnik ministra prosvete prof. dr Slobodan Stupar izjavio je sinoć za naš list da studenti ne treba da se brinu i da će u dogovoru sa univerzitetima biti organizovan uslovni upis.

– To nije ništa protivzakonito. Vlada stoji iza ovog predloga, ima većinu u skupštini i sigurno je da će predlog biti usvojen, a verujem da neće biti protivljenja ni opozicije – pojasnio je Stupar.

Predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić rekao je da se sa predloga zakona samo skinula oznaka hitnosti i da će se on verovatno naći na sledećoj sednici. Babić, koji je i šef poslanika SNS, rekao je Tanjugu da je siguran da će predlog dobiti podršku u parlamentu.

objavljeno: 02.10.2013

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Poslanici „oborili” studente

Izvor: Večernje novosti, 01.Okt.2013

SKORO trećina studenata državnih fakulteta mogla bi da ostane bez mesta na budžetu, sobe u domu i hrane u menzi! Vlada Srbije im je prvo „izašla u susret“, nakon peticije sa više od 20.000 potpisa, kojom su tražili olakšice za upis na budžet, a onda su to poslanici u utorak poništili odlaganjem...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.