Poslanici „oborili” studente

Izvor: Večernje novosti, 01.Okt.2013, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici „oborili” studente

SKORO trećina studenata državnih fakulteta mogla bi da ostane bez mesta na budžetu, sobe u domu i hrane u menzi! Vlada Srbije im je prvo „izašla u susret“, nakon peticije sa više od 20.000 potpisa, kojom su tražili olakšice za upis na budžet, a onda su to poslanici u utorak poništili odlaganjem izmena Zakona o visokom obrazovanju. Pomoćnik ministra prosvete prof. dr Slobodan Stupar obećao je da će pronaći model da se ispravi ova greška. Vlada je, naime, u ponedeljak usvojila i poslala >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << u parlament na usvajanje po hitnom postupku izmene Zakona o visokom obrazovanju, koje donju granicu za studije na budžetu sa 50 spušta na 48 bodova, a broj ispitnih rokova sa pet povećava na šest. U Skupštini je u utorak, međutim, samo šest od ukupno 250 poslanika glasalo za hitnu proceduru, što je izazvalo opšte nezadovoljstvo akademaca i profesora. - Ovo je udar na studente i budžete naših roditelja - upozorava Danilo Jeremić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS). Sa druge strane, dr Stupar smiruje strasti. - Dogovorićemo se sa fakultetima da svi budu upisani uslovno. To nije protivzakonito, jer je privremeno. A čim poslanici usvoje izmene, studenti će i zvanično biti upisani u stariju godinu studija - objašnjava prof. Stupar. - Predložiću da uslovni upis bude do kraja meseca.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Studenti na iglama: Uslovni upis sa 48 bodova

Izvor: Blic, 02.Okt.2013, 06:41

Dogovorićemo hitno sa fakultetima da studente upišu uslovno, odnosno tako da 48 bodova ostane granica za budžet, iako zakon koji to predviđa još nije izglasan u Skupštini. Kada ga izglasaju, takav upis će samo i zvanično biti potvrđen, objašnjava za “Blic” Slobodan Stupar, pomoćnik ministra...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.