Stručnjaci otkrili moguću agoniju: Drugi vrhunac korone bi mogao da bude gori od prvog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2020, 14:22

Stručnjaci otkrili moguću agoniju: Drugi vrhunac korone bi mogao da bude gori od prvog

Korona virus će se ponovo pojaviti kada se završi leto - gotovo da su sigurni stručnjaci za zarazne bolesti, ali ne znaju koliko će biti ozbiljna situacija.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ponudila je sumornu hipotezu o tome kako bi narednih nekoliko meseci korona virus mogao da izgleda.

Dok još živimo u vreme prvog talasa pandemije, a broj slučajeva i dalje raste, broj inficiranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi mogao naglo i znatno da skoči bilo kada, preneo je CNN.

"Možda dođe do drugog talasa na ovaj način", rekao je Majk Rajan, izvršni direktor Svetske zdravstvene organizacije u ponedeljak.

Novi vrhunac zaraze značio bi nagli skok u slučajevima, koji bi mogli ponovo da preopterete zdravstvene sisteme i eventualno izazovu veći broj smrtnih slučajeva.

Drugi vrhunac bi mogao biti gori od prvog, a da li će na jesen doći do porasta slučajeva zavisi od toga šta sada radimo.

U scenariju drugog vrhunca, slučajevi korona virusa pojavili bi se oštro i brzo sve dok ne dostignu novi maksimum, verovatno nakon perioda u kome je stopa infekcije bila prilično stabilna.

U drugom talasu, infekcije se mogu postepeno razvijati i pogoditi različite regione sveta u različito vreme.

Tokom drugog vrhunca mogao bi biti zaražen korona virusom mnogo veći broj ljudi u isto vreme, tokom sezone gripa, što bi dovelo da velikog pritiska na zdravstvene sisteme, navodi CNN.

Fauči: Moguć drugi talas korone, ali ne mora biti neizbežan

Glavni američki epidemiolog Entoni Fauči izjavio je da SAD mogu da spreče pojavu drugog talasa epidemije korona virusa ukoliko krenu sa oprezno i korektno s otvaranjem zemlje.

Neophodno je sprovesti jasne i i efikasne mere testiranja, praćenja i izolacije da bi se to postiglo, rekao je on juče za CNN.

Fauči je dodao da zemlja ne treba da prihvati da je drugi talas, posebno na jesen, neizbežan.

"To bi moglo da se desi, ali nije neizbežno", istakao je Fauči.

On je naveo da područja u SAD u kojima postoji blagi porast slučajeva korona virusa treba oprezno nadgledati.

Kada uvedete ponovno otvaranje i ne vidite negativne efekte tokom jedne sedmice, nemoj imati suviše samopouzdanja, poručio je Fauči.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šešelj: Neki iz vrha države imali neozbiljan pristup na početku epidemije

Izvor: Danas, 28.Maj.2020

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj izjavio je večeras da u slučaju drugog talasa pandemije korona virusa država treba da primeni mere iza kojih stoji struka ali i upozorio da se ne sme dozvoliti neozbiljan pristup "nekih iz vrha vlasti" sa početka epidemije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.