Stručnjaci iz Rima na Medijani

Izvor: Medijski istraživački centar, 14.Jul.2011, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci iz Rima na Medijani

Piše Vesna Petrović
Konzervatori Centra za konzervaciju iz Rima ovih dana uveliko rade sa kolegama iz Srbije na konzervaciji fresaka otkrivenih na arheološkom nalazištu Medijana. Stručnjake iz Rima koji se u Srbiji nalaze u okviru zajedničkoh projekta srpske i italijanske vlade predvode direktorka projekta za našu zemlju Donatela Kavecali i Santa Mole direktorka institita za saradnju sa Srbijom. Cilj konzervatorskih radionica koje se trenutno odvijaju na Medijani u Nišu i na Romulijani >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << kod Zajačara je, prema rečima Donatele Kavecali da stručnjaci iz Italije pomognu kolegama iz Srbije kako bi ovi sami nadalje mogli da se posvete ovom poslu.
-Zatečene freske na Medijani su vrlo dobro izvedene o čemu svedoči podatak da su uspele da prežive punih 2.000 godina – kaže Donatale Kavecali. – Ranije konzervisane freske se ne nalaze beš u najboljem stanju, prvi zadatak konzervatora je da freske pričvrste za zidove jer su počele da se odlepljuju. Za to se koristi isključivo neorganski materijal, odnosno neorganski malter. Radi se i čišćenje fresaka i dezinfekcija budući da na njihovim površinama ima dosta mikrogljivica. Sve to ide na dodatna ispitivanja i analize kako bi se prešlo na konzervaciju fresaka uz korišćenje vrlo delikatnih tehnika. Zajedno sa već konzervisanim radićemo i freske koje nisu konzervisane.
Zajednički rad italijanskih i srpskih konzervatora završava se za dve nedelje, ali se tu neće staviti tačka kada se radi o daljoj zaštiti fresaka.
-Ostavićemo precizne instrukcije srpskim kolegama kako bi sami mogli da nastave sa daljim radom – naglašava naša sagovornica. – To je upravo i bio cilj našeg boravka ovde i radionica koje smo imali, ne da izvršimo konzervaciju fresaka, već da oformimo tim koji će to nadalje raditi sam, a Srbija i inače ima izuzetne stručnjake u tom pogledu.
Freske koje su krasile zidove vile sa peristilom iz IV. Veka javnosti će biti dostupne najverovatnije za dve godine tokom proslave 1.700. godina od Milanskog edikta.
Santa Mole kaže da se radi o projektu koji se realizuje u saradnji Srbije i Italije i koji je izuzetno skup. Za realizaciju projekta utošeno je oko milion evra.
-Italija je svetski lider u konzervaciji i restauraciji kulturne baštine – naglašava Santa Mole. – Pridržavamo se toga da pored konzervacije radimo i retauraciju jer je važno da se sačuvaju svi tragovi koji svedoče o nekom vremenu. Naš zadatak je i da mlade ljude naučimo kako da očuvaju kulturno nasleđe koje izuzetno važno za generacije koje dolaze. Inače, u realizaciji projekta ovde u Srbiji, pa i na Medijani uključeni su naši najbolji konzervatori i to je šansa za mlade koji se bave ovim poslom nauče puno toga o tehnikama konzervacije i kasnije ih primenjuju u svom radu.
Prema račima naših sagovornica radionice su obuhvatile teorijski deo koji je trajao dve nedelje, ali i isto toliko rada na terenu gde su učesnici projekta mogli praktično da primene svoje znanje.Realizovano je osam kurseva u Srbiji, na Medijani se, konkretno radi zidno slikarstvo dok se u Romulijani radi na konzervaciji kamena.
Paralelno sa ovim radinicama na Medijani je nastavljeno i arheološko istraživanje u okviru projekta „Konstantinova vila“ kojim rukovodi Gordana Milošević. U toku su i arheološki radovi pod nadzorom arheologa Nadežde Gavrilović. Veliko iznenađenje na nalazištu je već bilo kada je otkrivena glava boginje Dijane, ali stručnjaci ne kriju da se nadaju novim otkrićima.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.