Stojiljković: Farsično podizanje tenzija za još neki glas

Izvor: N1 televizija, 17.Jan.2017, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojiljković: Farsično podizanje tenzija za još neki glas

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da podizanje nacionalnih tenzija služi za unutrašnju upotrebu i "da se radi o mehanizmu da se dobije još neki glas"

Na pitanje da li su regionalne tenzije pitanje za unutrašnju upotrebu ili smo stvarno bili na ivici sukoba na severu Kosova, Stojiljković odgovara da mu je uz svu ozbiljnost situacije  - "sve ovo malo farsično".

"Radi se o mehanizmu da se dobije još neki glas, svaki put nacionalna emocija >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << naraste, jer se misli da se tako može dobiti još neki politički poen ili glas. To je uvek zgodno, mislim da je ovo proizvedeno. Međutim, spoljni faktor može domaće dečake da dovede u red", smatra Stojiljković.

Politikolog Cvijetin Milivojević smatra da je voz, ukrašen ikonama, koji je iz Beograda trebalo da ide u Kosovsku Mitrovicu, deo kampanje i pokušaj pumpanja mišića od strane vladajuće koalicije.

"Pokušaj da se zaigra na nacionalnu kartu, na osnovu čega je SNS pobedila 2012. i 2014. Na našu sreću i Srba i Albanaca na Kosovu, o tome ne odlučuju ni Srbi ni Albanci, odlučuje se daleko od Kosova. Sada se neko setio nečega četiri godine posle briselskog sporazuma, premijer se poziva sada na usmeno obećanje za koje nema svedoka, da kosovske snage neće kročiti na sever Kosova. Od 2013. Srbija se ohoho odrekla pravnog suvereniteta na Kosovu zarad višeg interesa", naveo je on.

Profesor Stojiljković dodaje da ključni igrači nisu na lokalu jer su to, kako kaže, samo izvođači radova, ali da ipak treba sačuvati dozu opreza.

"Sećate se kada se stvar zakuvavala u Hrvatskoj, Bosni, kako su govorili neće valjda… Mislim da je jako ključna reakcija javnosti, ovo je medijalizovana politika, proračunava se šta građani pokazuju kao prioritet pa se onda pravi ponuda za biračko telo. Ako javnost reaguje to će nestati kao balon", rekao je.

Milivojević smatra da je uloga Rusije na Balkanu veoma ozbiljna, i da, u BiH vidi podelu između Rusije i Turske, dok SAD ima jako malo. Kada je reč o Kosovu, sadržalac mora biti kompromis.

"Ne možete nekom uzeti sve, a nekom ne dati ništa. Stvari idu ka tome da će se ZSO formirati, rok je bio februar 2014. da li je to ono što srpska strana želi, da li je to dovoljno, da li će imati neku vrstu sadržine, da li će Srbi živeti bolje, to su pitanja. Nadam se da će biti pomaka da se stvari ne moraju fatalno završavati".

Govoreći o sankcijama koje su SAD uvele protiv Milorada Dodika, Cvijetin Milivojević je rekao da to nije iznenađenje, jer najave postoje još od održavanja referenduma.

"Stizale su od Incka i ambasadorke SAD, nije reč o sankcijama protiv RS, već protiv Dodika, pokazalo se to kada je tražio vizu, ali ne verujem da ima imovinu u SAD i to ga neće pogoditi. On je ušao u jednu vrstu utakmice i Dodik je izabrao stranu, ne bi ušao u referendum da nije imao podršku ministarstva spoljnih poslova Rusije ali i samog Putina. Većina građana RS kao svog glavnog patrona ne vidi Beograd nego Moskvu", smatra Milivojević.

Zoran Stojiljković ističe da se boji da može da dođe do mobilizacije Dodik jednako Republika Srpska i da sankcije Dodiku znače sankcije RS. Milivojević dodaje da je Dodik, sem igre na rusku kartu, zaigrao na kartu pobede Donalda Trampa i pozvao srpsku zajednicu da glasa za Trampa, koja je to i uradila.

Na predsedničkim izborima može da bude i dvocifren broj kandidata smatra Milivojević i dodaje da među opozicionim strankama ne postoji dovoljna doza saglasnosti da je svima režim jednak neprijatelj.

"Ima deo stranaka koji je blizak Vučiću po nekim pitanjima, neki su mu bliski po nekim drugim. Kada je reč o Jankoviću i Jeremiću, ova dva kandidata liče jedan na drugog. Glasači DS se dele između levog i desnog centra, deo će sigurno glasati za Jeremića. Imaćete kandidate koji će uzimati glasove, biće kandidat dijaspore, pa Stamatović... Jedino rešenje je da pravi opozicioni kandidati naprave dogovor o nenapadanju i da, ako neko uđe u drugi krug, ima obavezu da pozovu da se glasa za ovog drugog", smatra Milivojević i dodaje da će, ako Tomislav Nikolić bude kandidat, biti dosta onih koji će glasati za Šešelja.

Zoran Stojiljković smatra da je pred izbore ključno pitanje šta će građani dobiti od toga.

"Ništa, izbugljene mesece, nadmudrivanje, neprepoznatljiv politički prostor. Svi znaju da je teško dobiti demokratskog opozicionog kandidata, da Nikoilić teško može da pobedi u prvom krugu. Ako se Vučić kandiduje, neće se kandidovati ni Dačić ni Ljajić", rekao je on.

Iako je Tomislav Nikolić rekao da neće u trku protiv Vučića, nije isključena mogućnost da poželi da vrati SNS u svoje ruke.

"Ja sam to shvatio kao deo dogovora, Vučić je 2012. bio glavni promoter kako će stranku da ostavi njemu, ja očekujem da on to uzvrati", rekao je Milivojević.

Stojiljković je naglasio da kada god se pričalo o nečijoj kandidaturi na predstojećim izborima, "počinju da mu se zavrću rukavi."

"Svako će proći kroz to, nije novo sa naprednjacima, oni koriste totalnu medijsku kampanju", smatra Stojiljković.

"Ja mislim da su oni učvrstili uverenje Jankovića da se kandiduje. On je optužen za ubistvo, Jeremić je targetovan da je učestvovao u ubistvu, Obradović je targetovan da je službenik CIA, ali to nije dovoljno da bi podigli rejting, teška je stvar da se oni dogovore I odustanu u korist jačeg", dodao je Milivojević.

Milivojević smatra da će, ukoliko SNS želi da bez problema pobedi na izborima, Vučić biti kandidat za predsednika i da će sigurno biti vanrednih parlamentarnih izbora.

"Ukoliko se ipak Vučić odluči da zbog nečega podrži Nikolića, to neće biti iskrena podrška i ne verujem da bi bilo vanrednih izbora. Smatram da je Vučić uveo kancelarski sistem i da je pitanje vremena kada će se predsednik birati iz parlamenta", kaže Milivojević i dodaje da nije dobro da su sve poluge vlasti u jednoj ličnosti ili stranci, već da treba da postoji kontrolisana vlast.

"Ne mislim da je to bilo loše u jednoj fazi Tadić Koštunica, to sprečava samovolju u kojoj smo mi već. To je medijska autokratija, nemate medije u kojoj druga strana može da kaže, nijedan lider opozicije nije dobio priliku da uđe u duel sa premijerom. Opozicija mora da promeni malo priču, stanje je takvo da deo opozicije gleda da je Vučić najbolji da nas uvede u Evropu. Vladajuća koalicija ne može da osvoji onoliko glasova, iako to spinuje u medijima. Očekujem i manje glasova i mandata, može se desiti da neke opozicione stranke ne pređu cenzus", dodaje Milivojević.

Stojiljković kaže da je nužno da se promeni izborni sistem i da se, kako kaže, spreči juriš partijskih komesara na brojna mesta u javnom sektoru.

"Članova vladajuće partije je više nego svih članova sindikata, šta će nekome sindikat, ako je nekoga partija dovela i štiti ga".

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.