Stojanović: Ove sedmice o sankcionisanju učešća na stranim ratištima

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Okt.2014, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojanović: Ove sedmice o sankcionisanju učešća na stranim ratištima

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović potvrdio je danas da će republički parlament ove sedmice razmatrati dopune krivičnog zakonika kojim je predviđeno sankcionisanje učešća građana Srbije na stranim ratištima.

Taj propis stupio bi na snagu osam dana od objavljivanja u "Službenom glasniku", što bi značilo da bi u roku od osam dana nakon usvajanja zakona u parlamentu svi građani, koji trenutno učestvuju na ratištima ili oružanim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sukobima van zemlje, bili obavezni da se vrate u Srbiju, kako ne bi došli pod udar zakona, rekao je Stojanović.

Stojanović je ukazao da je reč o dva člana krivičnog zakonika po kome će državljani Srbije, koji učestvuju na ratištima van zemlje, biti sankcionisani kaznom u trajanju od šest meseci do pet godina.

Ukoliko u okviru organizovane grupe učestvuju na stranim ratištima, biće kažnjeni zatvorskom kaznom u trajanju od godinu do osam godina, a ako državljani Srbije obučavaju i organizovano upućuju kao grupe na ratišta van zemlje građane, biće kažnjeni zatvorskom kaznom od dve do 10 godina, najavio je Stojanović.

Prema njegovim rečima, procenjuje se da nekoliko desetina građana Srbije trenutno učestvuju u ratovima ili oružanim sukobima van zemlje, bilo da su to organizovane grupe ili pojedinci, bilo iz ideološkog motiva ili zbog dobre zarade.

Stojanović je najavio da bi oni došli pod udar zakona kada se vrate u Srbiju, a u slučaju da su kršili odredbe međunarodnog humanitarnog ratnog prava, za njima bi bila raspisana međunarodna poternica.

"Srbija nije u ovom trenutku potencijalni regrutni centar za upućivanje naših ratnika u okviru radikalnih islamističkih pokreta", ocenio je Stojanović i dodao da Srbiji "ne preti trenutno neka jača aktivnost radikalnih islamističkih pokreta".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.