Stogodišnjica Prvog balkanskog rata

Izvor: RTS, 18.Okt.2012, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stogodišnjica Prvog balkanskog rata

Međunarodni skup povodom stogodišnjice Prvog balkanskog rata otvoren u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Ministar Obradović istakao da interesi velikih sila i danas imaju uticaj i težnju za promenama granica na Balkanu.

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) počeo je međunarodni skup povodom stogodišnjice Prvog balkanskog rata, na kojem je ministar Žarko Obradović poručio da interesi velikih sila i danas, kao i pre jednog veka, imaju uticaj i težnju za promenama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << granica na Balkanu.

 

"Međutim, kao pre jednog veka, Srbija je jedinstvena u pogledu svoje nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i slobode za koju smo kroz istoriju plaćali visoku cenu", rekao je Obradović, ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja.

Obradović je na skupu, koji, kako je rečeno, kroz naučni dijalog preciznije treba da definiše današnje tendencije i pretenzije, naveo da moramo uporno i istrajno voditi nacionalnu i državnu politiku tako da se svi sporovi u međunarodnoj zajednici rešavaju mirnim putem.

"Svi ratovi se na kraju ipak završe pregovorima, ali ostaju ljudske žrtve i razaranja", rekao je Obradović, ističući da je Srbija uvek pokazivala privrženost miru, razumevanju, nezavisnsti, ravnopravnosti i saradnji među narodima.

To su, kako je rekao, temeljne vrednosti na kojima se zasniva napredak Srbije, i danas i u vremenu koje dolazi.

Međutim, kako ministar Obradović ističe, savremene integracije, saradnja i komunikacija sa svetom, ne znače i ne podrazumevaju odricanje od sopstvenog identiteta, od sopstvenog nasleđa i od sopstvenog interesa.

"Opredeljenje za Evropu i evropske vrednosti, kojima smo tokom proteklih vekova dali značajan civilizacijski doprinos, ne znači odustajanje od sopstvenih državno-nacionalnih interesa", istakao je Obradović, smatrajući da ulitimatumi ne vode trajnim i održivim rešenjima, već da donose probleme koje je kasnije mnogo teže rešiti.

Podsetivši da je za proteklih sto godina Srbija prošla kroz teška i dramatična iskušenja, Obradović je naveo da je srpski narod u Staroj Srbiji, naročito u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, prošao kroz svojevrsnu golgotu.

"Istorijska drama Srba u svojim starim matičnim oblastima ostala je u evropskoj i svetskoj stručnoj i široj javnosti potpuno u senci mnoštva političkih klišea i stereotipa", rekao je ministar.

Oslobodilačka težnja srpskog naroda 

Dvodnevni međunarodni naučni skup organizuju SANU, Matica srpska i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, a predsednik SANU, akademik Nikola Hajdin ukazao je da je Prvi balkanski rat bio izraz oslobodilačkih težnji srpskog i ostalih balkanskih naroda.

Hajdin je izrazio uverenje da nauka može doprineti ne samo boljem razumevanju složenih istorijskih procesa nego i savremenom razumevanju država i naroda.

Skup je, kako je rečeno, prilika za objektivno i svestrano naučno sagledavanje Prvog balkanskog rata i njegovih tekovina, sve do naših dana.

Predsednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, Rajko Kuzmanović, istakao je da je zadatak skupa reafirmacija istorijskih istina i vrednosti, pogotovu danas kada se, kako kaže, mnoge istorijske istine prekrajaju i falsifikuju.

"Skup se održava u trenutku kada nas današnja politička situacija na Balkanu u mnogo čemu podseća na vreme balkanskih ratova. Skoro isti faktori iz Evrope, pa i sa Bosfora, sa skoro istom, samo nešto drugačijom politikom, nastupaju prema Srbiji, BiH i drugim delovima na Balkanu", rekao je Kuzmanović.

Na skupu "Prvi balkanski rat 1912/13: istorijski procesi i problemi u svetlosti stogodišnjeg iskustva" učestvuje i predsednik Matice srpske Dragan Stanić i drugi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.