Što je dogovoreno u Briselskom sporazumu mora da se primeni

Izvor: B92, 14.Maj.2023, 15:54

"Što je dogovoreno u Briselskom sporazumu mora da se primeni"

Bez Zajednice srpskih opština nema očuvanja mira, ne samo u našoj južnoj pokrajini, već u celoj Evropi.

Ovo je rekao danas član Instituta za političke studije Zoran Milosavljević povodom skorašnje posete specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka Prištini.

"Kažem uz veliku nadu da ovog puta i od sutra, na neki način će doći do pokušaja implementacije ZSO, jer ZSO je ključ svemu ovde. Pre svega bez ZSO nema očuvanja mira, ne samo u našoj južnoj pokrajini, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već u celoj Evropi, bez ZSO nema očuvanja našeg življa", izjavio je Milosavljević za Tanjug.

Sagovornik Tanjuga je komentarišući izjavu poslanika Demokratske partija Kosova Hisena Beriše "Da je Kosovo spremno za rat i da će se boriti za Nš, Kuršumliju, Rašku i Sandžak", rekao da je to provokacija na koju treba da reaguju međunarodni akteri.

"Dakle ovo je direktna provokacija, direktna pretnja i mislim da je to sada na institucijama KFORA i EU, jer sada je nadležnost UN-a prešlo na njih, da se oglase. Oni moraju da se oglase izveštajem, oni moraju da daju mišljenje, to mora da bude zapisano", ocenio je Milosavljević.

Milosavljević je dodao da izjave predstavnika iz Priština ne nailaze ni na kakvu osudu, kao i eksproprijacija zemljišta, koja se prema njegovim rečima, kreće u nezakonitom procesu zastrašivanja srpskog stanovništva.

Na pitanje da li je Lajčak razumeo poruku Srba sa Kosova koji su ukazivali na represiju od strane Prištine, Milosavljević je rekao da Lajčak izuzetno poznaje naš region i stanje u njemu.

Milosavljević je ocenio da je teško verovati Prištini i nastaviti pregovarački proces, ukoliko se ne ispuni ono što je dogovoreno.

"Kako možemo da verujemo nečemu ako vi i ono što je bilo elementarno, fundamentalno, osnovno nije impelementirano da idemo dalje", izjavio je Milosavljević.

Milosavljević je zaključio da je bitno implementirati dogovoreno u vezi ZSO, kao i da je potrebno staviti tačku na eskalacije i pretnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.