Stiv Džobs škole u Holandiji: Deca dolaze kad žele i uče šta žele

Izvor: Vesti-online.com, 25.Avg.2013, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stiv Džobs škole" u Holandiji: Deca dolaze kad žele i uče šta žele

Holandija pokreće novi obrazovni sistem pod nazivom "Škole Stiva Džobsa". Po tom sistemu, deca će u školu dolaziti kada žele, sama će birati šta žele da uče, a umesto papira i olovke korističe isključivo laptop.

Kome treba prava škola i drugari kada je tu ajped?!

 

U "Stiv Džobs školama" svaki učenik će od četvrte godine dobiti svoj ajped i sam će birati šta će i kada učiti. Holandski mediji pišu da učitelji više neće imati samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ulogu predavača znanja, već preuzimaju ulogu "trenera" koji podržavaju decu u njihovim individualnim i zajedničkim projektima.

Iz ovih škola poručuju da je proces učenja potpuno prilagođen individualnim potrebama, brzini i stilu učenja svakog deteta. Prvih sedam takvih osnovnih škola otvoreno je u Holandiji, a ukupno će ih biti 11. Za njihovo pokretanje zadužena je fondacija Obrazovanje za novo doba (O4NT).

Holandski mediji tvrde da su ove škole fokusirane na korišćenje ajped tableta u učenju i svim drugim aktivnostima, pa će se tako table, rasporedi, ali i roditeljski sastanci održavati na tabletima. Trenutno se u dve škole u Holandiji nudi obrazovanje preko ajpeda u svim razredima, dok će se u ostalim upotrebljavati kako deca budu rasla.

Učenike u "Stiv Džobs školama" čekaju ajped mini tableti u otpornim kućištima, a među aplikacijama koje se nalaze na tabletu je i CoolSpace, virtualno igralište za svaku školu gde se deca mogu družiti u stvarnom vremenu. To znači da deca neće izlaziti u školsko dvorište da igraju fudbal, preskaču vijaču ili lastiš i jure se tokom odmora.

Učenici i učitelji imaju svoje avatare, a mogu da komuniciraju porukama ili preko FaceTimea, dok roditelji preko posebne aplikacije mogu da prate napredak svoje dece. Osim toga što učenici mogu da uče kada žele, u školu mogu i da dođu kada požele, između 7,30 i 18,30 sati, a potrebno je da se tamo nalaze samo između 10,30 i 15 sati.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.