Stigla 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?

Izvor: Prva.rs, 23.Jun.2017, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigla 21 delegacija, ko sve dolazi na inauguraciju?

Iz regiona, na ceremoniju dolaze predsednici Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, Borut Pahor, Kolinda Grabar Kitarović, Đorđe Ivanov i Filip Vujanović, kao i sva trojica članova predsedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.
Kako navodi RTS, do 20 časova dočekana je 21 delegacija koja je u Beograd stigla kako bi prisustvovala svečanosti povodom inauguracije. 
Na ceremoniju dolazi i nekadašnji kancelar Nemačke Gerhard Šreder, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << kao izaslanik nemačke kancelarke i predsednika Anegele Markel i Valtera Štajnmajera, kao i visoki zvaničnici Rusije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Italije, Grčke, Azerbejdžana, Jermenije, Gruzije, Belorusije, Austrije. 
U Beograd je stigao i zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin, kao i potpredsednika Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Đi Bingsjuen. 
Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije najavio inauguraciji će prisustvovati bivši predsednici države Milan Milutinović i Zoran Lilić, očekuje da će doći Borislav Jović, a da je Vojislav Koštunica sprečen. 
Na ceremoniji će himnu Srbije otpevati dečji hor, a posle Vučićevog govora, biće izvedena pesma "Ovo je Srbija", nakon koje će uslediti zdravica, nastup ansambla "Vrelo", kulturno-umetničkog društva "Kolo", muzičkog sastava "Una saga serbica" i trubači Dejana Petrovića. 
Zvanice će posle tog dela prijema obići salone koji predstavljaju različite krajeve Srbije, i biće posluženi hranom i pićem koji su specifični za te krajeve. U delu koji predstavlja južnu Srbiju biće im ponuđena pirotska peglana kobasica, a iz Vojvodine suhomesnati proizvodi i knedle. 
U Palati Srbija u zapadnom krilu postavljene su biste rimskih imperatora rođenih na teritoriji današnje Srbije. 
Izmene u saobraćaju tokom inauguracije predsednika Srbije Pored toga biće izložene i fotografije o Topličkom ustanku, dolama i portret vojvode Đorđa Petrovića Karađorđa i Miloša Obrenovića, maketa laboratorije Nikole Tesle na Long Ajlendu, prvi televizor proizveden u nekadašnjoj Jugoslaviji. 
Planirano je da poslanici Skupštine Srbije na ceremoniju dođu organizovano, autobusima iz Doma Narodne Skupštine, dok će novinari biti dovezeni sa platoa ispred Skupštine Beograda. 
Pratite nas i na Viberu! Ulice oko Palate "Srbija", prvenstveno bulevari Nikole Tesle i Mihajla Pupina, biće zatvoreni za saobraćaj od 16.00, pa će doći i do izmena gradskog prevoza.
Izvor: b92
 

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Jovanović: Dobro je što državnici dolaze na inauguraciju

Izvor: N1 televizija, 23.Jun.2017

Da li se nekom dopada inauguracije stvar je estetike, ali treba da se održi i bolje je što je toliko stranih državnika koji će razgovarati. Na taj način se ukazuje i respekt Srbiji, smatra šef deska u listu Blic Ivan Jovanović...Jovanović smatra da reč "inauguracija" mnogi nisu imali u svom...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.