Stigao novi roman „1Q84” Harukija Murakamija

Izvor: Politika, 10.Dec.2010, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigao novi roman „1Q84” Harukija Murakamija

„Geopoetika” je danas predstavila najočekivaniju knjigu u celom svetu - najnoviji roman Harukija Murakamija „1Q84” u dva toma koji je sa japanskog prevela Nataša Tomić, pre engleskog, francuskog, španskog i italijanskog koji će se pojaviti tek tokom sledeće godine. Ovo, do sada najobimnije Murakamijevo delo, čiji će se treći tom pojaviti u Srbiji u drugoj polovini 2011 godine, govori o političkim zabludama i zločinima, verskim sektama, paralelnim svetovima, nasilju i zlostavljanju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Kako je objasnio glavni urednik „Geopoetike” Vladislav Bajac, to je uzbudljiva i potresna priča o dobru i zlu, krivici i kazni, smislu života, smrti i žrtvovanju, ali i porodičnim vezama i, na prvom mestu, ljubavi.

Ovo je roman, smatra on, koji može pomoći svakom čitaocu da bolje razume apsurdnosti i lepote sveta današnjice.

U japanskom jeziku slovo Q i broj 9 isto se izgovaraju i ako se izgovori na japanskom „1Q84”, dobije se 1984, što je direktna aluzija na poznati roman Džordža Orvela koji se više puta i pominje i citira na ovim stranicama.

Čitalac sa glavnim likovima lebdi između 1984. godine i paralelnog vremena u godini 1Q84. Prvi tom romana pokriva period od aprila do juna i kroz poglavlja koja se naizmenično smenjuju teče priča dvoje glavnih junaka - Aomame i Tenga.

Ona je instruktorka borilačkih veština, član misteriozne organizacije koja sprovodi pravdu ubijajući nasilnike ... Tengo je profesor matematike u pripremnoj školi, tipičan murakamijevski muški lik - pasivan, bez inicijative, talentovan bez ostvarenja, jednostavno on je „deo slagalice koji se nigde ne uklapa”.

Elementi fantastičnog, tako prepoznatljivi za Murakamija, ipak ne vode u žanr SF-a..., a autor je angažovaniji nego ikad, jer mnoge važne teme modernog sveta dovodi u fokus - političke zločine, tumačenje istorije, nasilje, religiozni fanatizam, slobodu, ali i nastanak književnog dela, granicu između laži i istine, realnosti i fikcije...

U „1Q84” svet je pun zlostavljanja, napuštanja, nasilja, gotovo svi likovi su otuđeni, usamljeni, izolovani, ostavljeni, nesposobni za istinsko vezivanje, željni ljubavi, a neretki opisi seksa, od mehaničkog do divljeg, tek ponekad imaju blagu naznaku površne emocije.

Murakami se u nastavku romana bavi filozofskim temama, odnosom dobra i zla, krivice i kazne i, pre svega, smislom života, stavom prema smrti, žrtvovanjem, ali i porodičnim vezama i, neizostavno, ljubavlju.

Autor upozorava da ljubav jeste glavni pokretač, ali je u modernom svetu često nema onde gde najviše treba da je bude - između muža i žene i roditelja i dece.

Tanjug

objavljeno: 10.12.2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.