Stejt department: Srbija povećala napore za zaštitu žrtava trgovine ljudima

Izvor: B92, 20.Jun.2019, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stejt department: Srbija povećala napore za zaštitu žrtava trgovine ljudima

U izveštaju američkog Stejt departmenta o trgovini ljudima u 187 država, Srbija je pohvaljena zbog osuđivanja više trgovaca ljudima.

Srbija je dobila pohvalu i zbog stvaranja radne grupe za trgovinu ljudima i konsolidaciju istražne nadležnosti slučajeva trgovine ljudima.

Navodi se da je vlada povećala napore za zaštitu žrtava, identifikovala više žrtava i otvorila centar za njihovo hitno primanje posle kašnjenja od pet godina, međutim, u izveštaju je konstatovano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da vlada nije imala sistem za dosledno prosleđivanje slučajeva trgovine ljudima tužiocima ili sudijama koji su obučeni i iskusni u tom pitanju.

U izveštaju "Trgovina ljudima za 2019. godinu", dodaje se i da tužioci često umanjuju slučajeve trgovine ljudima u ciju seksualnog iskorišćavanja na posredovanje u prostituciji, a upozorava se i na osetljiv položaj migranata koji se nalaze u zemljama regiona, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U izveštaju se upozorava da su hiljade migranata i izbeglica iz Avganistana, Iraka, Sirije i drugih zemalja koje prolaze kroz Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ili su zaglavljene u tim zemljama, podložne trgovini ljudima.

Zemlje Zapadnog Balkana uglavnom su okarakterisane kao one koje ne ispunjavaju minimum standarda za iskorenjivanje trgovine ljudima, ali ulažu napore u tom pravcu.

Crna Gora je pohvaljena zbog izrade i usvajanja Nacionalne strategije za borbu protiv trgovine ljudima za period od 2019. do 2024. godine i Akcionog plana za 2019.

Kako se navodi, Vlada Crne Gore je uspostavila multidisciplinarnu radnu grupu za proaktivnu istragu trgovine ljudima i promenila procedure upućivanja predmeta kako bi se smanjile šanse za procesuiranje slučajeva trgovine ljudima pod drugim prekršajima.

Međutim, vlada nije osudila nikoga za trgovinu ljudima prema odgovarajućem zakonu petu godinu zaredom i nije pokrenula nijedno krivično gonjenje.

"Budući da je Vlada posvetila dovoljno sredstava pisanom planu koji bi, ako bi bio implementiran, predstavljao značajne napore da se ispune minimalni standardi, Crna Gora je ostala na listi zemalja na koje treba obratiti pažnju treću godinu zaredom", piše u izveštaju.

Preporuka je da povećaju proaktivno nadgledanje potencijalnih žrtava, posebno za žene u prostituciji, migrante, sezonske radnike i decu koja prosjače.

U delu izveštaja o Bosni i Hercegovini navodi se da vlasti te zemlje nisu pokazale veće napore u odnosu na prethodni izveštaj.

Organi za sprovođenje zakona nisu imali dovoljno kapaciteta i znanja i nastavili su da redovno istražuju manje prekršaje, a sudije su izricale kazne koje nisu bile u skladu s minimalnim kaznama za trgovinu ljudima, a navodili su i nerazumne "olakšavajuće okolnosti" da bi se kazne smanjile, navodi se u izveštaju.

Vlada je identifikovala manje žrtava, a izostali su i napori za zaštitu žrtava, što je dovelo do kažnjavanja žrtava za nezakonita dela na koja su ih prisiljavali trgovci ljudima.

U izveštaju piše i da vlasti BiH prijavljuju da su trgovci ljudima uspevali da izbegnu zatvor tako što su koristili zakon koji omogućava osudjenima da otkupe kaznu do godinu dana zatvora za 100 konvertibilnih maraka dnevno.

Zbog svega toga BiH ostaje na listi zemalja na koje treba obratiti pažnju, prenosi RSE.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.