Stefanović šef tima za pregovore

Izvor: B92, Tanjug, 30.Nov.2010, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović šef tima za pregovore

Beograd -- Pregovarački tim Beograda za dijalog s Prištinom predvodiće politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borko Stefanović.

Vlada Srbije je u konsultacijama sa kabinetom predsednika Srbije imenovala Stefanovića za šefa tima za pregovore sa Prištinom.

Beograd i Priština poslednji put su razgovarali pre dve godine u Beču, Briselu i u UN-u. Srbija sada sprema novi tim i novu taktiku. U pregovaračkom timu ovog puta nisu samo političari već i eksperti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kako saznaje B92, Stefanovićev zamenik biće Vlada Jovičić, savetnik ministra za Kosovo i Metohiju. Ostale članove pregovaračkog tima činiće eksperti, koji će se menjati u zavisnosti od teme o kojoj će se razgovarati. Biće oformljeni timovi stručnjaka za nestale, telekomunikacije, energetiku, trgovinu i druga pitanja.

O imenovanju koordinatora ne mogu da govore ni Borko Stefanović ni predstavncii Vlade jer sve u vezi sa predstojećim razgovorima sa kosovskim vlastima, ima oznaku službene tajne.

U Vladi su za B92 samo spremni da kažu da će se u pregovorima pridržavati Ustava i Rezolucije 1244.

Kao prva tema razgovora pominju se nestali a kao osoba koja bi taj tim vodila Veljko Odalović, predsednik komsije za nestala lica.

Iako se sada vode razgovori o tehničkim pitanjima, izvesno je da pitanje statusa neće biti izbegnuto.

U ovim pregovorima, Borko Stefanović, blizak saradnik Vuka Jeremica, zameniće mnogo iskusnije Slobodana Samardžića i Dušana Batakovića, koordinatore poslednjih kosovskih pregovora.

Posle profesora i istoričara, za pregovarački sto sešće pravnik i ljubitelj dobrog zvuka – Borko Stefanović, poznat i kao basista novosadskog benda Generacija bez budućnosti.

Ivanović: Uloga UN bitna

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da je uloga UN i UNMIK-a u dijalogu Beograda i Prištine veoma bitna jer su to jedine organizacije koje su prihvatljive za obe strane i kao takve su nezamenljive po svim pitanjima koja su još nerešena.

Dijalog smatramo jedinim načinom kako se ti problemi mogu rešiti i sa velikom nadom očekujemo početak pregovora, rekao je Ivanović, posle razgovora sa šefom UNMIK-a Lamberom Zanijerom u severnom delu Kosovske Mitrovice.

U ovakvoj situaciji dijalog je neophodno potreban radi rešavanja svakodnevnih pitanja običnih ljudi, rekao je Ivanović.

Ivanović i Zanijer su istakli da je situacija na severu Kosova mirna i stabilna i izrazili nadu da će vrlo brzo početi dijalog između Beograda i Prištine saopštila je kancelarija Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Zanijer je rekao da će sa posebnom pažnjom pratiti pripreme za početak dijaloga da bi u svom redovnom izveštaju u januaru opisao stanje na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.