Stefanović: Zaštititi granicu Srbije od ilegalnih migracija

Izvor: N1 televizija, 14.Jul.2016, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Zaštititi granicu Srbije od ilegalnih migracija

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je, posle sastanka sa ministrima odbrane i unutrašnjih poslova Mađarske i Austrije, da je zaštita državne granice jedan od najvažnijih aspekata odbrane od ilegalnih migracija i da Srbija ne može biti zemlja u koju će se migranti neograničeno slivati.

"Srbija problem ilegalnih migracija ne može da reši sama. Ne možemo biti zemlja u kojoj će se migranti neograničeno slivati i postati neka vrsta sabirnog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << centra, a da oni u migratornom toku, nakon dolaska u Srbiju, ne mogu da odu severno, niti da ih Srbija u postupku readmisije može vratiti istočno ili južno. To nije prihvatljivo za Srbiju“, rekao je Stefanović posle sastanka koji je održan u blizini graničnog prelaza Horgoš.

Stefanović je ukazao da, u odnosu na raniji period koji je bio stabilan, sada više ileganih miranata ulazi na srpsku teritoriju, u proseku 600 – 700 ljudi svakoga dana, i napomenuo da nešto više migranata, u odnosu na ranije, ulazi iz pravca Bugarske, a jedan deo iz pravca Makedonije.

"To je daleko od brojeva koje smo imali 2015. godine, ne bismo voleli da doživimo istu situaciju od pre godinu dana i zato ne smemo da čekamo već je potrebno da preduzmemo konkretne poteze", ocenio je srpski ministar policije.

Prema njegovima rečima, potrebno je čvrsto i dobro zaštiti granicu Srbije od ilegalnih migracija, od svih onih koji protivzakonito hoće da uđu na teritoriju Srbije, ali isto tako i omogućiti svima onima koji zatraže azil u skladu sa međunarodnim pravom da to učine.

Međutim, kako je rekao Stefanović, ne sme se dopustiti zloupotreba tog prava.

"Zahtev za azil ne sme da bude izgovor migrantima da se slobodno kreću po našoj teritoriji i da pokušaju ilegalno da prelaze u treće zemlje, jer štetu od toga ima i Srbija“, ocenio je Stefanović.

Ministar policije je istakao, da je jednako važno, uveriti zemlje iz kojih migranti dolaze, pogotovo oni koji budu odbijeni za azil, ili koji na njega nemaju pravo, da u postupku readmisije migrante prime nazad, baš kao što to čini i Srbija.

Bilateralni sastanak s Pinterom

Kako je navedeno u saopštenju, Stefanović je imao i bilateralni sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Šandrom Pinterom, sa kojim je razgovarao o konkretnim aspektima migrantske krize i načinima kako olakšati položaj dveju država i položaj čitave Evrope s obzirom da se problem iregularnih migracija ponovo budi.

Stefanović i Pinter zaključili su da je u pogledu zaštite granica i Srbije i Mađarske, najbolje rešenje "zaštita najjužnijih granice Evrope, bilo da je reč o bugarsko - turskoj, makednosko - grčkoj, grčko - bugarskoj granici ili bilo kojoj drugoj granici".

U prilog tome ministri su izdvojili upućivanje pripadnika granične policije dve zemlje, tehnike i opreme na makednosko - grčku granicu, zahvajujući čemu je jedan deo ilegalnih migranata, koji nemaju pravo na azil, zadržan van granica Srbije

"To je najbolji način da zaštitimo, od priliva ilegalnih migranata koji nemaju pravo na azil, i Srbiju i Mađarsku“, rekao je Stefanović koji je zahvalio mađarskom kolegi Pinteru na ponuđenoj pomoći mađarske granične policije, ukoliko bude potrebna, u zaštiti srpske granice.

"Srbija je spremna da sarađuje sa svim zemljama koje to žele, da postane deo šireg međunarodnog tima i da da pun doprinos, u smislu tehnike, ljudstva i svih drugih aspekata koji su potrebni, u cilju zaštite od ilegalnih migracija. Ali istvoremeno da bude ispravna prema svim onim ljudima koji imaju pravo da zatraže azil i ispuni međunarodne obaveze“, zaključio je srpski ministar policije.

Ministar unutrašnjih poslova Mađarske Pinter rekao je da će u narednom periodu, kako bi se zaštitile naše granice i rešio problem iregularnuh migracija, biti organizovani sastanci stručnih timova koji će dogovoriti tehnička rešenja za problem migranstke krize.

"Stručnjaci, pre svega pripadnici granične policije, dogovoriće rešenja kako bi što bolje zaštitili naše granice. Nadam se da će već u avgustu zaživeti zajedničke jedinice na našim granicama. Apsolutno nam je jasno da naše dve države ne mogu same da rešavaju problem migrantske krize i zato ćemo se obratiti i drugim državama Evropske unije. Ministri unutrašnjih poslova i odbrane Austrije, koji su prisustvovali današnjem sastanku, izrazili su spremnost da zajedno sarađujemo", rekao je Pinter.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Stefanović: Srbija ne može biti zemlja u koju će se migranti neograničeno slivati

Izvor: Blic, 14.Jul.2016

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas, posle sastanka sa ministrima odbrane i unutrašnjih poslova Mađarske i Austrije, da je zaštita državne granice jedan od najvažnijih aspekata odbrane od ilegalnih migracija i da Srbija ne može biti zemlja u koju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.