Stefanović: Za nekoliko dana odgovoriću na optužbe, spreman sam i na poligraf

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Nov.2019, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Za nekoliko dana odgovoriću na optužbe, spreman sam i na poligraf

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa oružjem kojim je navodno trgovao njegov otac, ističući da je reč o brutalnim lažima. On je naveo da je spreman da ide na poligraf, ako treba van zemlje, kako bi dokazao svoje tvrdnje.

Polemiku je u Skupštini Srbije pokrenula poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta koja je Stefanoviću rekla da bi javnosti trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da pokaže ugovore fabrike "Krušik" kako bi se videlo da li su oni štetni. Radeta je, kako je preneo RTS, istakla da nije sporna trgovina oružjem, već ako neko na taj način profitira na račun države.

"Nemojte samo da izađete na konferenciju i kažete da ste u pravu. Rekli ste da ćete pozvati organe, neka javnost vidi ugovore i da li je Krušik oštećen. Ne želimo da okrećemo priču na hajku, nego da se ta tema potpuno otvori i zatvori na način na koji kažu nadležni organi", rekla je Vjerica Radeta.

Nebojša Stefanović je odgovorio da će izneti sve detalje kako bi javnost videla da se radi o "makijavelističkoj laži" koju je čak i sam Krušik demantovao. "Krušik stoji sto puta bolje nego 2009, 2010, 2011 i 2012. godine kada je finansijski direktor bila majka čoveka koji je izneo informacije, pri čemu je u to vreme imao tri, četiri puta manje radnika", istakao je ministar Stefanović, prenosi Insajder.

Ministar je rekao da će, kada ode u Moskvu, pitati Vladimira Putina kako bi on nazvao čoveka koji prikuplja podatke pet godina o ruskoj fabrici naoružanja i stavlja ih na hard disk. Stefanović je apelovao da tužilaštvo i sud odluče da li je Aleksandar Obradović kriv ili nije, pošto "nije u njegovoj nadležnosti da se time bavi".

Aleksandar Obradović, radnik Krušika koji je medijima dostavio informacije o poslovima te firme sa izvozom oružja, nalazi se u kućnom pritvoru jer mu tužilaštvo stavlja na teret odavanje službenih tajni. U sredu će biti gost Prešinga kod Jugoslava Ćosića, iz kućnog pritvora.

Stefanović je odbacio navode da je neka privatna firma kupovala oružje iz Krušika po povlašćenim cenama, navodeći da je iz Jugoimport SDPR-a dobio informaciju da je upravo ta državna firma bila dramatično povlašćena u odnosu na privatnike.

"Jugoimport SDPR je uspeo da podigne novu fabriku municije od tog novca koji zarađuje od naoružanja", rekao je Stefanović.

Ministar je istakao i da želi da se obrati javnosti povodom mogućeg sukoba interesa, trgovine uticajem i zbog svega ostalog što prepoznaje kao ozbiljne optužbe, jer, ističe, nije neozbiljan čovek. "Nikada u životu nisam pozvao nekog iz namenske industrije da primi nekoga na sastanak. Ne daj bože nešto više od toga. Sve dozvole koje su stizale u MUP uredno su davane državnim subjektima, sve u skladu sa zakonom i propisima", rekao je Stefanović.

Stefanović je naveo i da oseća da je potrebno da se zatvori ta tema i da to želi da uradi zbog svoje savesti, a pozvao je istovremeno i tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve navode.

Naime, BIRN je još u novembru 2018. godine objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije, a da je umešan u trgovinu oružjem objavljeno je i na specijalizovanom portalu "Arms Watć".

Osim što je predstavljao firmu GIM, Branko Stefanović vlasnik je i firme United BG koja je dobila saglasnost od nadležnih institucija za izvoz oružja, a za to je bila neophodna i dozvola MUP-a. Postavilo se pitanje da li je ministar Nebojša Stefanović u sukobu interesa, budući da je ministarstvo na čijem je čelu, kako su objavili mediji, dalo saglasnost za izvoz oružja firmi njegovog oca.

Agencija za borbu protiv korupcije je odgovarajući na pitanja TV N1 navela da proverava da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka u slučaju mogućeg sukoba interesa ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Sam ministar Nebojša Stefanović je, odgovarajući na pitanja Insajdera naveo da je laž sve što je objavljeno o poslovima njegovog oca u trgovini oružjem i najavio tužbe. On tvrdi da je potpuna izmišljotina da je njegov otac oružje u državnoj fabrici Krušik dobijao po povlašćenim cenama uz naglašavanje da su to demantovali i Krušik i druge nadležne institucije.

Na pitanje Insajdera da li je njemu sporno to što je otac ministra policije počeo da se bavi trgovinom oružjem tek kada je Nebojša Stefanović došao na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova koje i daje dozvolu za izvoz, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije odgovorio, ali je naveo da niko neće biti izuzet od zakona.

Novi pasoš će moći da se zatraži i više od šest meseci pre isteka važećeg

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas u Skupštini da je cilj izmena i dopuna Zakona o putnim ispravama pojednostavljivanje procedura i efikasnije ostvarivanje prava građana.

Obrazlažući predlog zakona poslanicima, Stefanović je rekao da će građani imati mogućnost da zatraže izdavanje novog pasoša šest ili više meseci pre isteka tog dokumenta, kako bi mogli nesmetano da putuju u zemlje koje imaju propise da vam pasoš mora važiti još tri ili više meseci od datuma izlaska iz te zemlje.

Još jedna novina je da kada dokument treba javno oglasiti nevažećim, to se može uraditi na internet strani MUP-a čime se izbegavaju dosadašnji troškovi oglasa, rekao je ministar.

Važeći zakon o putnim ispravama donet je 2007, izmenjen je 2014. godine a sadašnje izmene rezultat su praćenja primene zakona i želja da građani efikasnije ostvare svoja prava, rekao je Stefanović.

Obrazlažući predložene međunarodne sporazume on je dodao da Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva za unutrašnju bezbednost Sjedinjenih Američkih Država o unapređenju saradnje u cilju sprečavanja putovanja terorista i borbe protiv nezakonitih migracija, treba da doprinese zajedničkom cilju, a to je borba protiv terorizma kao direktnoj pretnji svetskoj bezbednosti.

Sporazum sa Tunisom omogućiće našim građanima koji žive u Tunisu da dobiju vozačke dozvole bez posebnog polaganja, a važi i recipročna mera za građane Tunisa kod nas, objasnio je Stefanović.

On je istakao da sporazum sa Evropskom policijskom kancelarijom jača saradnju u borbi protiv međunarodnog kriminala, kao i da bi poslanici trebalo da potvrde i nekoliko sporazuma o saradnji o vanrednim situacijama.

"Ovo je važan deo rada MUP-a, naročito kako se klima menja i prirodne katastrofe su sve češće", rekao je ministar i pozvao poslanike da podrže sve predložene zakone.

Poslanici bi posle seta zakona iz oblasti unutrašnjih poslova trebalo da razmotre i predloge nekoliko kadrovskih rešenja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.