Stefanović: Pajtića nisu prisluškivali, ali Vučića jesu

Izvor: Radio 021, 15.Okt.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Pajtića nisu prisluškivali, ali Vučića jesu

Skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove usvojio je danas izveštaj o radu MUP od jula do septembra ove godine, a troipočasovnu sednicu tog tela obeležila je rasprava o aferi prisluškivanja lidera DS i predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića.

Stefanović je rekao da se policija u prostorijama DS "najnormalnije ponašala", kao i da nije bilo prisluškivanja Bojana Pajtića, lidera DS, ali da je premijer Aleksandar Vučić bio prisluškivan.

Stefanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je ponovio da policija nikada nije prisluškivala Pajtića, a da je na osnovu uvida u dokumenta svih stepena tajnosti utvrdio da je premijer Aleksandar Vučić bio prusluškivan. Tada se, prema njegovim rečima, dešavalo da BIA pronađe lice koje označi kao ekstremistu, kao što je to uradila sa funkcionerom SNS Vladimirom Đukanovićem, i da onda sva lica koja sa njim kontaktiraju stave na mere.

Pošto ga je poslanik DS Dragan Šutanovac pitao da li je prisluškivanje Vučića bilo po zakonu, odnosno da li je postojao sudski nalog za to, Stefanović je rekao da ne zna da li je ikada bilo ikakvog sudskog naloga da se prisluškuju Vučić i Đukanović, ali da zna da nije bilo sudskog procesa protiv njih.

"Ako je nešto tu bilo, zasto nema optužnog predloga, optužnice, ničega? Oni nisu optuženi ni za šta, niti su pozvani na saslušanje, ispitivanje. Očigledno je da su prisluškivani ne zbog toga što su za nešto odgovorni, nego iz nekih drugih razloga. Ne mogu da utvrdim kojih, već pretpostavljam zbog toga što su bili politički protivnici tadašnjeg režima", rekao je Stefanović.

Ministar je pojasnio da mu je bilo lako da pozove ljude u policiji i pita ih da li su ikada imali naloge da prisluškuju Pajtića i njegov broj telefona, te da mu je rečeno da nikada to nije urađeno.

"Vrlo mi je lako da to utvrdim, jer za svaki telefonski broj postoji nalog suda. Ubeđen sam da bi to bila zloupotreba, ali se to nije dešavalo. Vučića su prisluškivali", istakao je Stefanović.

Stefanović je rekao da policija vodi istragu o objavljivanju detalja telefonskog razgovora Pajtića sa Lidijom Udovički. "Vrlo je lako utvrditi da li je neko prisluškivan. Pozvao sam sve da dođu u kontrolu, ali se to do danas nije desilo. Odgovorno vam tvrdim da to nije tačno", rekao je Stefanović, dodajući da će to policija istražiti, ali da je potrebno i da se istraži ko je i zašto prisluškivao Vučića.

Šutanovac: Hoćete da kažete da Nikolić laže?

Poslanik DS Dragan Šutanovac naveo je da Pajtić nikada nije rekao da ga je policija saslušavala, podsećajući da je utvrđeno da je VBA izašla iz zakonskog okvira i pratila aktivnosti SRS.

"Ja na vašem mestu ne bih ništa od toga bagatelisao, to su stvari koje su mnogo ozbiljne. Ako predsednik države uporno govori da ga neko tajno i nezakonito sluša, a vi sad pričate da Pajtić ne govori istinu, da li hoćete da kažete da Nikolić laže?", rekao je Šutanovac, navodeći da je Nikolić izneo gore optužbe na račun tajnih službi i policije.

Dodao je da je Pajtić predsednik Vlade Vojvodine i da kao takav treba da bude bezbednosno štićen, a ne da se prisluškuje. Nismo tražili članske karte kada je postavljen temeljac za "Beograd na vodi" Stefanović je naveo i da policija nije nikome tražila članske karte SNS kako bi prošli policijske kordone u danu kada je postavljen kamen temeljac za projekat "Beograd na vodi".

"Što se mene tiče, može da se procesuira svaki policajac koji je tražio bilo kome šta partijsko. Policija nikome nije tražila člansku kartu SNS, apsolutno to garantujem", rekao je ministar.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.