Stefanović: Nije suština u tajnosti dokumenta, već da je Vučić prisluškivan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2019, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Nije suština u tajnosti dokumenta, već da je Vučić prisluškivan

Predsednik Republike, Vlada i Skupština Srbije po zakonu mogu sa bilo kog dokumenta skinuti oznaku tajnosti, izjavio je danas ministar policije Nebojša Stefanović i poručio da nije suština to što je predsednik čitao na televiziji poverljiv dokument, već je suština da je on praćen i prisluškivan.

Stefanović je novinarima u Beogradu rekao da je predsednik Aleksandar Vučić na televiziji čitao dokument koji je nosio oznaku tajnosti, ali se ticao njega i to je učinio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u interesu javnosti, jer su neki govorili da nije tačno da je Vučić praćen i prisluškivan.

Pokazao je informaciju koja se tiče njega lično, ponovio je Stefanović i dodao da druga lica koja se spominju više nisu tu, ne obavljaju nikakvu funkciju u Srbiji, a one koje je pomenuo dali su mu saglasnost da to učini, jer se i njih tiče da su bili pod merama.

Stefanović je, govoreći o osobama koje su pratile decu predsednika Republike, konstatovao da postoji povećano interesovanje određenih lica i u širem smislu obaveštajnih struktura za Vučićevu decu.

Mi se borimo da nijedno dete u Srbiji ne bude predmet bilo čije obrade, bilo čijeg nadzora ili loše namere, ne daj Bože da im se učini neko zlo, naglasio je Stefanović.

Nadležne službe će raditi sve što mogu da bilo ko ugrozi bezbednost dece predsednika Republike ili da bilo na koji način smatra da je dozvoljeno sa bilo kojim detetom u Srbiji, poručio je Stefanović.

Čekamo izručenje Morine i da Zaev ispuni obećanje

Potpredsednik vlade i ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je danas da Srbija čeka izručenje Tomora Morine našoj zemlji, kao i da makedonski premijer Zoran Zaev ispini obećanje da će poštovati međunarodno pravo.

Stefanović je tako odgovorio na pitanje da li će Morina, bivši pripadnik OVK koji je u Severnoj Makedoniji uhapšen po međunarodnoj poternici, biti izručen Srbije i kako komentariše izjavu Zaeva koji je rekao da će poštovati međunarodne zakone, kao i da je Morina državljanin Kosova.

Ministar je rekao da svi koji su deo Interpola treba da poštuju međunarodne i propise te organizacije.

"Zaev je rekao da će oni poštovati međunarodno pravo i to samo može da znači izručenje organima Srbije i ništa drugo. Čekaćemo da se reči Zaeva ispune i da se međunarodno pravo poštuje", rekao je Stefanović.

Kako je rekao, svi koji su deo Interpola na osnovu poternice te organizacije i dokumenta koje Srbija dostavlja treba da izruče regularnim organima Srbije, dakle Ministrastvu pravde, lica koja potražuju naši državni organi.

"Prosto ne mogu da verujem da se to neće desiti, a ako se to ne desi, to će značiti da ne postoji poštovanje međunarodnog prava. I zabrinjava kako su neki predstavnici prištinskih institucija znali unapred da se to neće desiti. Jer, to bi značilo da su bili u dosluhu sa nekim od pravosudnih organa Severne Makedonije i ne mogu da zamislim da bi to Severna Makedonija sebi dozvolila. Ne verujem u to", rekao je Stefanović.

Ako se to ne dogodi, videćemo šta ćemo dalje i kakva će reakcija naših organa biti, rekao je ministar dodajući da ne želi ništa da prejudicira.

Kaže da je MUP dostavio našem Ministarstvu pravde, kao i organima država gde se ta lica nalaze sve potrebne informacije.

"Zato se između ostalog žestoko borimo da tzv. Kosovo nema pristup Inerpolu i zbog ovih situacija. Jer, njih ne interesuje da li je neko tražen zbog nekog krivičnog dela već zbog politike i da li može da bude neko izručen ili iz ugla politika. Time bi politikanstvo ušlo u policijsku organizaciju kao što je Interpol. I zato ne sme da se dozvoli takva vrsta prijema tzv. Kosova u Interpol", poručio je Stefanović.

Dodao je da će Srbija nastaviti da sa međunarodnim partnerima da ukazuje na štetnost u pravnom i političkom smislu ako bi tzv. Kosovo ušlo u Interpol.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Povećano interesovanje obaveštajnih struktura za Vučićevu decu

Izvor: RTS, 02.Avg.2019

Zabrinjava povećano interesovanje određenih lica i pojedinih obaveštajnih struktura za decu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izjavio je ministar policije Nebojša Stefanović i poručio da će nadležne službe sprečiti da bilo ko ugrozi njihovu bezbednost. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.