Status povoljnog poslovnog okruženja i za gradove u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2022, 13:41

Status povoljnog poslovnog okruženja i za gradove u Srbiji

Na regionalnoj konferenciji „Partnerstva za konkurentniji region-CORE days 2022", koja će se 17. i 18. oktobra održati u Dubrovniku, Srbiju će pred partnerima iz regiona predstavljati sedam gradova i opština, a biće im dodeljeni sertifikati kojim se potvrđuje da imaju povoljno poslovno okruženje za buduće investitore, navodi se u najnovijem biltenu NALED-a.

Za 10 godina koliko se međunarodni Program sertifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evropi (BFC SEE) sprovodi u regionu, u ovom procesu je učestovalo 100 gradova i opština, a kroz program su uspešno prošle 63 lokalne samouprave i time stekle pečat kvaliteta da postojećoj privredi i potencijalnim investitorima pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima.

Na skupu će biti dodeljeno 30 sertifikata za gradove i opštine iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore koje su u poslednje dve godine prošle BFC SEE program.

Među prvih 10 u različitim kategorijama su i Niš, Kragujevac i Subotica, Skoplje, Gradiška, Zvornik i Trebinje, a u prethodnim izdanjima na listi su se našli Šabac, Novi Sad, Sombor, Zaječar, Sremska Mitrovica, Bijeljina, Prijedor, Štip, Prilep.

Reč je o lokalnim samouprava koje su bile ili su i dalje nosioci BFC SEE sertifikata ili se nalaze u procesu sertifikacije.

Gradovi i opštine koje su prošle ili prolaze BFC SEE program prepoznati su i van granica regiona.

Tako su na listi „Evropski gradovi i regioni budućnosti" koju izdaje FDI Intelligence, servis lista Financial Times, te lokalne samouprave najčešće rangirane kada je reč o najboljim destinacijama u regionu Zapadnog Balkana.

Na listi za 2022/23 opština Laktaši je zauzela prvo mesto u kategoriji mikro gradova po troškovnoj efektivnosti dok su drugi i treći Leskovac i Zrenjanin, ispred gradova i opština iz ostatka Evrope.

Kako navodi savetnik za regionalnu saradnju u NALED-u Goran Svilanović na skupu će pored dodele certifikata biti ozvaničeno i lansiranje zajedničke regionalne platforme koja će služiti institucijama i organizacijama u jugoistočnoj Evropi za razmenu znanja i dobrih praksi u sprovođenju reformi i unapređenju uslova poslovanja.

"Pored Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije koje su ovaj vid saradnje pokrenule još 2012, na konferenciji u Dubrovniku će se platformi pridružiti novi partneri iz regiona", naglasio je Svilanović.

Učesnici CORE Days 2022 konferencije imaće priliku da iz prve ruke čuju kako BFC SEE standard pomaže lokalnim samoupravama u jačanju lokalne privrede i privlačenju investicija i kako najbolje iskoristiti ovaj resurs za podsticanje lokalnog ekonomskog razvoja.

BFC SEE je, navodi se, jedinstveni program u jugoistočnoj Evropi koji lokalnim samouprava nudi smernice za unapređenje kvaliteta usluga i informacija za postojeću privredu i potencijalne ulagače, koji na osnovu BFC SEE kriterijuma mogu da procene lokalne uslove poslovanja u nekoliko zemalja koje ovaj program implementiraju.

Da bi stekle status opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem prema ovom međunarodnom standardu, opštine i gradovi moraju da ispune 10 kriterijuma, među kojima su postojanje strategije ekonomskog razvoja, privrednog saveta, adekvatne infrastrukture, efikasnih usluga, podrška preduzetništvu i saradnja sa privatnim sektorom, predvidivost troškova poslovanja.

Sertifikat važi tri godine i neophodno ga je obnoviti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Status povoljnog poslovnog okruzenja i za gradove u Srbiji

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 02.Okt.2022

BEOGRAD- Na regionalnoj konferenciji „Partnerstva za konkurentniji region-CORE days 2022″, koja će se 17. i 18. oktobra održati u Dubrovniku, Srbiju će pred partnerima iz regiona predstavljati sedam gradova i opština, a biće im dodeljeni sertifikati kojim se potvrđuje da imaju povoljno poslovno...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.