Starosedeoci ogorčeni, zahtevaju ostavku: Stvorili smo naciju iz ništavila

Izvor: B92, 27.Apr.2021, 12:03

Starosedeoci ogorčeni, zahtevaju ostavku: "Stvorili smo naciju iz ništavila"

Pripadnici zajednice američkih starosedalaca uputili su zahtev CNN da prekine saradnju sa političkim komentatorom i bivšim američkim senatorom Rikom Santorumom.

Razlog su rasistički komentari o američkim Indijancima.

Santorum je tokom konferencije desničarski orijentisanih studenata izjavio da su kolonisti "stvorili naciju iz ništavila".

"Ovde ničega nije bilo. Hoću da kažem da mi imamo starosedeoce Indijance, ali iskreno govoreći u američkoj kulturi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nema mnogo kulture američkih Indijanaca. Došli smo ovde i stvorili naciju iz ništavila", rekao je Santorum, prenosi londonski Gardijan.

Svojim komentarom Santorum je odbacio višemilenijumsko prisustvo Indijanaca na prostoru današnje Amerike i genocid koji su hrišćanski naseljenici počinili i izazvao ogorčenje i bes i u zajednici Indijanaca i izvan nje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.