Starica iz Gnjilana je simbol srpskog otpora

Izvor: B92, 17.Dec.2015, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Starica iz Gnjilana je simbol srpskog otpora"

Gnjilane -- Sud u Gnjilanu kaznio je srpsku staricu Persu Stojković (75) zbog "flagrantnog narušavanja javnog reda i mira".

Izvršnom presudom suda u Gnjilanu, 75-godišnja Persa Stojković iz sela Paralovo, osuđena je na novčanu kaznu od 50 evra ili tri dana zatvora zbog remećenja javnog reda i mira.

Kriva je, kako je rekla TV Puls iz Šilova, samo zato što je, čuvajući baštu, isterala sa svog imanja krave koje su vlasništvo albanske porodice Ibiši iz susednog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sela Žegovačka Vrbica.

Dobila je i presudu i batine, prenosi TV Puls, a policija sve zna o napadu na staricu.

Emina Mahmuti, direktor Kosovske policije za region Gnjilana, kaže da je protiv Ibišijevih podneto devet krivičnih prijava.

Persini sinovi podržavaju majčinu odluku da će pre u zatvor, nego da plati kaznu za nešto za šta nije kriva.

Blagica Trajković, prva komšinica izjavila je da ako ide Persa i ostali bi u zatvor.

Gradonačelnik Novog Brda Svetislav Ivanović izjavio je da su Ibišijevi od ranije poznati lokalnim organima reda.

Protiv njih je podneto više prijava zbog nasilja, ali to ih ne sprečava da i dalje atakuju na tuđe, rekao je Ivanović.

Selo Paralovo čini 16 razdvojenih mahala u kojima žive Srbi i Albanci.

Posle sukoba, ovde je ostalo pedesetak srpskih kuća sa 150 ljudi. Tu gde su Stojkovići, samo su tri kuće opstale i niko ih ne dira osim Ibišijevih, prenosi TV Puls.

Izvršna presuda suda u Gnjilanu, kojom je 75-godišnja Persa Stojković iz sela Paralovo osuđena na novčanu kaznu od 50 evra ili tri dana zatvora zbog remećenja javnog reda i mira, tužan je dokaz nedostataka pravnog sistema na Kosovu i Metohiji, ocenila je večeras vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Ovom presudom je Persa Stojković, iako sasvim očigledna žrtva nasilja i bahatosti albanskih komšija, kažnjena je zbog toga što je pokušala da zaštiti svoju imovinu.

Ova hrabra starica, o čijem su kafkijanskom procesu mediji opširno izveštavali proteklih sedmica, postala je simbol srpskog otpora, prkosa i odlučnosti da se istraje i opstane u egzistencijalnim uslovima kakvi danas ne postoje nigde drugde u Evropi, kaže se u saopštenju.

Apelujemo na pravosuđe na KiM i Euleks da pronađu pravnu mogućnost da se ova besmislena i očigledno antipravna presuda poništi ili preinači.

Zahtevamo za Srbe na KiM jednakost pred zakonom kakva postoji u svim civilizovanim društvima, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.