Stari i bolesni u nehigijenskom ilegalnom domu

Izvor: B92, 12.Avg.2015, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari i bolesni u nehigijenskom ilegalnom domu

Ilegalnom Domu za odrasle i stare "Vila Iris Prima" u Smederevu, gde je 18 korisnika boravilo u lošim uslovima, inspektori socijalne zaštite zabranili su rad.

Kontrola je urađena 10. avgusta, a inspekori su na smeštaju zatekli uglavnom starije korisnike, teže pokretne i sa znacima demencije, smeštene u neadekvatnim prostorijama, u nehigijenskim uslovima, potencijalno rizičnim po zdravlje i život.

Inspektori su dali usmeni nalog vlasniku Doma Goranu Rakiću, da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u roku od sedam dana objekat isprazni od korisnika, saopštilo je Ministrstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako se navodi u saopštenju, vlasnik Doma nije pružio tražene podatke o korisnicima i zaposlenima, naglasivši da su "korisnici i njihovi srodnici zadovoljni uslugama".

Inspektori socijalne zaštite su tokom 2014. godine izvršili dva inspekcijska nadzora u ovom ilegalnom domu i oba puta donosili rešenja o zabrani pružanja usluga socijalne zaštite i naloge da se objekat isprazni od korisnika u roku od 30 dana.

Vlasnik je postupao po nalogu ali je, nakon toga, dom ponovo otvarao.

Ministarstvo je navelo, da su 9. oktobra 2014. podneli i krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu protiv Gorana Rakić za krivična dela izlaganje opasnosti i neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću, ali da još nisu dobili odgovor tužilaštva na podnete prijave.

Pored krivičnih prijava, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najavilo je da će podneti i prekršajnu prijavu i obavestiti nadležne inspekcije radi preduzimanja potrebnih mera iz njihove nadležnosti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Smederevo: Zatvoren ilegalni dom za stare

Izvor: B92, 12.Avg.2015

Inspektori socijalne zaštite zatvorili su, posle vanredne kontrole, ilegalni dom za odrasle i stare "Vila iris prima" u Smederevu...Inspekcija je na osnovu zatečenog i utvrđenog stanja vlasniku tog ilegalnog doma Goranu Rakiću dala usmeni nalog da najkasnije za sedam dana isprazni objekat...U domu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.