Stanišić traži privremeno puštanje na slobodu zbog bolesti

Izvor: N1 televizija, 30.Jun.2017, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanišić traži privremeno puštanje na slobodu zbog bolesti

Nekadašnji šef Službe državne bezbednosti, Jovica Stanišić, zatražio je od suda u Hagu da ga zbog bolesti pusti na privremenu slobodu do kraja dokaznog postupka optužbe. Prema nalazima lekara u Hagu i Beogradu, Stanišić pati od hronične bolesti organa za varenje i depresije.

Ponovljeni sudski proces Stanišiću i njegovom saradniku Franku Simatoviću Frenkiju počeo je 13. juna, a do sada su saslušana trojica svedoka tužilaštva.

Pre početka ponovljenog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << suđenja, Stanišić je tražio da mu bude dozvoljeno da prvi deo suđenja prati iz Beograda, odričući se prava da bude prisutan u haškoj sudnici, što je raspravno veće odbilo u maju, uz ocenu da je neophodno da optuženi budu prisutni tokom uvodne reči tužilaca.

Raspravno veće je rada navelo i da nije isključeno da će kasnije Stanišiću zbog bolesti dozvoliti da proces prati iz Srbije, a odbrana je upravo, pozivajući se na tu odluku sudija, danas naglasila da bi se proces mnogo brže odvijao ukoliko bi ga prvooptuženi pratio iz svog doma u Beogradu. Zbog Stanišićeve bolesti sud zaseda tri dana nedeljno po tri sata, uz jednočasovnu pauzu.

I drugooptuženi Simatović zatražio je da bude pušten na privremenu slobodu u Srbiju tokom letnje sudske pauze.

Stanišića i Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, od 1991. do 1995. godine.

Posle prvog suđenja, prvostepeno veće Haškog tribunala oslobodilo je, 29. maja 2013. godine, Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice, ali je Apelaciono veće Tribunala usvojilo 15. decembra 2015. godine ključne osnove žalbe, koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo i poništilo oslobađajuću presudu, te naložilo da proces bude ponovljen.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stanišić zatražio privremenu slobodu zbog bolesti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Jun.2017

Nekadašnji šef Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić zatražio je od suda u Hagu da ga zbog bolesti pusti na privremenu slobodu do kraja dokaznog postupka optužbe. Prema nalazima ljekara u Hagu i Beogradu, Stanišić pati od hronične bolesti organa za varenje i depresije, prenosi...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Stanišić zatražio puštanje na privremenu slobodu

Izvor: B92, 30.Jun.2017

Beograd -- Nekadašnji šef Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić zatražio je od suda u Hagu da zbog bolesti bude pušten na privremenu slobodu...Stanišić, koji boluje od hronične bolesti organa za varenje i depresije, zatražio je pre početka ponovljenog suđenja da mu bude dozvoljeno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.